Viktigt att rekommenderade grupper vaccinerar sig

2022-09-30 14:59

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland har ökat något under de senaste veckorna. I dagsläget vårdas cirka 18 personer i smittsam fas på länets sjukhus.

Totalt registrerades 122 fall av covid-19 i Västernorrland under vecka 38, vilket är ungefär lika många som föregående vecka. Efter den ökade smittspridningen under sommaren ser vi de senaste veckorna åter en viss ökning av fall, men fortfarande inte på samma nivåer som i juli. Flest bekräftade fall förra veckan var det i åldersgruppen 55 år och uppåt.

- Det visar att vi fortfarande har en pågående smittspridning i Västernorrland och att det är fortsatt viktigt att vaccinera sig, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Risken ökar under vinterhalvåret

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19, en så kallad höstdos, till personer som är 65 år eller äldre, personer 18-64 år som tillhör en riskgrupp, bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst/hemsjukvård.

Skyddet av vaccination avtar med tiden och i snabbare takt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Samtidigt ökar risken för smittspridning under vinterhalvåret. Därför är det viktigt att ta alla rekommenderade doser av vaccinet.

Boka tid för vaccination

Du bokar enkelt tid för vaccination på webbplatsen 1177.se, via appen ”MittVaccin” eller via telefonnumret 0611-804 00 som du kan ringa till på vardagar under kontorstid.
Du hittar mer information på 1177.se.


Tillbaka till toppen