Ensam skidåkare på fjället
Undvik trängsel - håll avstånd

Undvik trängsel och fira med omtanke

2021-12-23 08:18

För att minska smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om nya råd och rekommendationer som träder i kraft idag 23 december. Ställföreträdande smittskyddsläkare Maria Tempé betonar vikten av att västernorrlänningarna följer råden.

Förra veckan minskade smittspridningen något i Västernorrland men Folkhälsomyndighetens scenarier över smittspridning och belastning på vården visar att vi troligtvis får en ökning av antal fall och personer i behov av sjukhusvård den närmaste tiden. En topp väntas i mitten av januari.

-Nu är det upp till oss invånare att se till att smittspridningen blir så låg som möjligt så att belastningen på vården blir hanterbar, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Maria Tempé.

Omikron en tidsfråga

Orsakerna till att smittspridningen förväntas öka är den höga smittsamheten hos omikronvarianten, den eventuellt lägre vaccinationseffekten mot omikronvarianten efter två doser vaccin, den säsongsvariation som pandemin har och att det fortfarande finns grupper av ovaccinerade personer i befolkningen.

- Västernorrland har ännu inga konstaterade fall av omikronvarianten, men det är bara en tidsfråga. Var rädd om dig och andra genom att följa råd och rekommendationer, säger Maria Tempé.

Vaccin viktigast

- De viktigaste åtgärderna för att begränsa covid-19 är fortfarande att vaccinera sig mot sjukdomen och att stanna hemma och testa sig vid symtom. Ta dos tre av vaccinet så fort du får möjlighet. Det går bra att fira jul och andra helger tillsammans med nära och kära om alla är friska och de vuxna är vaccinerade. Ovaccinerade vuxna ska undvika nära kontakt med äldre och personer i riskgrupper. Fira jul med omtanke och förstånd, avslutar Maria Tempé.

Från och med 23 december gäller:

 • Undvik miljöer med trängsel.
 • Arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter.
 • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
 • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
 • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
 • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.
 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
 • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
 • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Förutsatt att regeringen fattar beslut enligt Folkhälsomyndighetens förslag gäller från och med 24 december: 

 • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
 • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik
 • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

Åtgärder mot covid-19 i december - Folkhälsomyndigheten


Tillbaka till toppen