Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Viktigt med vaccination mot årets säsongsinfluensa

2020-11-03 07:56

Nu är det dags att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. Från och med idag kan de som tillhör en riskgrupp vaccinera sig och från den 1 december kan övriga göra det. Vi ställer några frågor till regionens smittskyddsläkare Hans Boman kring influensa och vaccination.

Varför är det så viktigt att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensa just i år?
- Det är alltid viktigt att vaccinera sig, men just i år är vi extra noga med att uppmana till vaccination eftersom influensa och covid-19 är likartade sjukdomar. Vi vill helt enkelt avlasta vården besök från patienter som tror att de smittats med coronavirus när de kanske egentligen har influensa.

Vilka ska då gå och vaccinera sig?
- Tillhör du en riskgrupp så ska du vaccinera dig. Även andra kan vaccinera sig, vilket är särskilt viktigt om man har äldre personer eller personer med kroniska sjukdomar i sin närhet.

Och vilka tillhör riskgrupper?
- Riskgrupper är alla över 65 år, gravida som passerat vecka 16 och barn och vuxna med kroniska sjukdomar. Lever man i samma hushåll som någon med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas man att vaccinera sig, likaså om man arbetar inom vård och omsorg med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka.

Men om jag är 65 år och pigg som en mört?
- Så kan det vara, men rent medicinskt försämras immunförsvaret med åren, och du löper större risk att få följdsjukdomar som till exempel lunginflammation. Influensa kan också vara olika svår år från år, och har man otur kan man bli ordentligt sjuk med flera veckors återhämtningstid.

Hur verkningsfullt är vaccinet då?
- Influensavaccin ger skydd mot alla de vanligaste säsongsinfluensastammarna. Så man får ett gott skydd, och blir man ändå sjuk blir symtomen lindrigare. Men om man är allergisk mot ägg ska man inte ta den, och man kan ibland få litet feber och känna sig hängig efter sprutan.

Hur gör jag då om jag vill vaccinera mig?
- Det bli ju litet annorlunda i år eftersom drop-in-vaccinationerna inte kan genomföras med anledningen av att vi ska hålla distans. Så det är tidsbokning som gäller, kontakta din hälso- eller vårdcentral på telefon. Vill du ha mera information hittar du den på 1177.se.