Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Antikroppsprovtagning igång för allmänheten

2020-10-29 09:59

Nu erbjuds invånarna i Västernorrland antikroppsprovtagning för att se om de haft covid-19. Provet bokas genom att logga in på 1177.se.

Från och med 29 oktober kan den som har fyllt 18 år och är folkbokförd i Västernorrland beställa provtagning för antikroppar genom att logga in på 1177.se. Det är viktigt att personen varit frisk i 14 dagar när provet görs för annars kan provsvaret bli svårt att bedöma. Provtagningen görs genom att utbildad vårdpersonal tar ett blodprov i armvecket.

– Provtagningen görs av sjuk- och undersköterskor på fem olika platser i länet. Du väljer den ort som passar dig bäst när du loggar in via 1177.se, säger Monasofi Wallinder, verksamhetschef Kvalitet och patientsäkerhet.

Att ha antikroppar bedöms medföra en minskad risk att smittas och därmed en minskad risk att föra coronaviruset vidare till andra.

– Ett positivt antikroppsprovsvar kan öka möjligheten till umgänge med närstående äldre och personer i riskgrupper. Det är ändå viktigt att fortsätta att avstå från större sociala sammanhang och ta eget ansvar kring god handhygien även om du har antikroppar. Du kan ju bära virus med dig utanför kroppen, säger Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman.

Regeringen har tidigare tagit beslut om att regionerna ska erbjuda antikroppsprov till sina invånare. Provtagningen kostar 200 kr och ingår inte i högkostnadsskyddet.

– Genom antikroppsprovtagningarna kan vi få en bättre bild över hur stor del av invånarna som varit infekterade med coronaviruset. Vi vet idag inte hur länge du har antikroppar men ju längre tiden går desto mer lär vi oss om den här nya sjukdomen, säger Hans Boman.

Här finns information om hur den som vill ta ett prov går till väga:

https://www.1177.se/Vasternorrland/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/antikroppsprovtagning-region-vasternorrland/

Vid eventuella frågor, kontakta:

Monasofi Wallinder, verksamhetschef Kvalitet och patientsäkerhet, tel: 070-296 62 07
Hans Boman, smittskyddsläkare, tel: 070-347 00 52

 

KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN
www.rvn.se/press