Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Covidvaccination av 12 till 15-åringar skjuts upp

2021-10-04 13:51

Äldre personers tredje dos och ovaccinerade över 15 år ska prioriteras enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendation. Region Västernorrland skjuter därför upp starten av vaccinationerna av 12 till 15-åringar till slutet av november.

- Vi behöver först arbeta med att vaccinera personer på särskilda boenden och som har hemsjukvård eller hemtjänst med en tredje dos. Det innebär att vi behöver skjuta upp starten av att vaccinera de yngre. Vi prioriterar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att personer på särskilda boenden, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer över 80 år ska prioriteras i vaccinationsarbetet och få en tredje dos. Regionerna ska också se till att så många ovaccinerade personer över 15 år som möjligt vaccinerar sig.

- Eftersom vi har många äldre i vårt län blir det ett omfattande arbete att vaccinera denna grupp och vi behöver lägga personal och resurser på det först, säger Hans Boman.

Start i november

Vaccinationerna av 12 till 15-åringar kommer ske i samverkan med länets skolor och påbörjas några veckor senare än tidigare planerat. Istället för vecka 41 planerar regionen nu att starta vecka 47.

- Vi vill nå en hög vaccinationstäckning även i den yngre åldersgruppen, men eftersom de äldre löper en högre risk att bli allvarligt sjuka av covid-19 gör vi denna prioritering, säger Hans Boman.

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta:
Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland
Tel: 070-347 00 52 

KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN
www.rvn.se/press