Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Ortopeder tränar operationer i simulator - Region Västernorrland först i Sverige med VR-utrustningen

2019-11-20 08:00

Nu kan ortopeder använda virtual reality, datorsimulerad verklighet, för att träna operationer på sjukhuset i Sundsvall. Utrustningen ger möjlighet att gå igenom hela operationer eller särskilt svåra moment innan läkaren utför ingreppet på patienten.

- Likt en pilot som övar i en flygsimulator kan våra ortopeder nu på ett enkelt sätt mängdträna operationer. Det är ett fantastiskt komplement till annan utbildning och övning. Jag anser att det kan öka både vår patientsäkerhet och effektivitet, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef ortopedi Region Västernorrland.

Media är välkomna att titta på tekniken och prova på att vara ortoped och operera i en simulerad verklighet!

När:              Fredag 22/11 klockan 10.00

Var:              Ortopedkliniken, sjukhuset i Sundsvall

Ta hiss 5 i entrékorridoren upp till plan 1 så möter vi dig där!

Utrustningen består av en hjälm, två handkontroller och ett dataprogram. Produkten är utvecklad i USA där flera stora sjukhus använder den. I Europa finns tekniken hittills bara i Newcastle i Skottland och i Region Västernorrland.

- Det här är en modern satsning för ökad patientsäkerhet. Region Västernorrland betalar ungefär 50 000 kronor för att använda utrustningen i ett år. Efter det ska verksamheten utvärdera nyttan innan beslut tas om fortsättning, säger Anders Söderlind, projektledare vid Forskning, utveckling och innovation i Region Västernorrland.

Vid eventuella frågor, kontakta:

Anders Söderlind, projektledare Forskning, utveckling och innovation
Tel: 072-203 84 43
Mejl: anders.soderlind@rvn.se

 

KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN
www.rvn.se/press