Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Region Västernorrland ställer in planerade operationer

2020-03-16 17:38

För att spara på skyddsutrustning kommer från och med onsdag 18 mars bara akuta operationer att utföras i Region Västernorrland. Beslutet togs på den regionala särskilda sjukvårdsledningens möte på måndag eftermiddag.

- Vi måste hushålla med den skyddsutrustning vi har eftersom vi inte vet i vilken takt vi kan få nytt material levererat. Det är därför vi tagit det här beslutet. Det handlar om att spara på exempelvis skyddsförkläden, munskydd och visir som behövs när personal har hand om patienter med covid-19, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland.

Patienter som har en inplanerad operation som inte är av akut karaktär kommer att bli kontaktade av sjukvården. När regionen kan återuppta all ordinarie operationsverksamhet är oklart.

- Jag kan idag inte säga när patienter som väntar på en operation kan få en ny tid. Vi behöver avvakta och se hur sjukvårdsbehovet blir om det nya coronaviruset får större spridning i Västernorrland. Jag lider med de patienter som nu får vänta, men vi har ett exceptionellt läge vi måste hantera, säger Lena Carlsson.

I Region Västernorrland behöver ingen av de hittills tolv konstaterade sjuka i covid-19 sjukhusvård, utan alla har eller har haft lindriga symptom.

- Det är sannolikt att även vi i Västernorrland kommer att få framför allt äldre patienter med covid-19 som kommer att behöva vård på sjukhus, och vi måste säkra läget för dem, säger Lena Carlsson.

Vid eventuella frågor, kontakta:

Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

Telefon: 060-18 23 24
Mobil: 070-191 68 22
lena.karlsson1@rvn.se