Tufft bemanningsläge stänger förlossningen och barnkliniken i Örnsköldsvik i sommar

2023-05-16 11:31

På grund av läkarbrist på barnkliniken tvingas förlossning och barnklinik stänga ett antal veckor i sommar. Trots stora ansträngningar har inte jourlinjerna lyckats fyllas och utan barnläkare i tjänst dygnet runt kan inte verksamheterna hållas öppna.

- Tyvärr visar det sig att våra ansträngningar för att lösa sommaren inte har gett den utdelning vi önskat. Nu arbetar vi för att göra den oundvikliga stängningen så bra som möjligt för alla inblandade, säger Anne Thelander, verksamhetschef barnmedicin.

För att kunna hålla barnkliniken rätt bemannad krävs tre läkare per vecka varav två måste ha bakjourskompetens.

- Vi har medarbetare som ska ha semester och vi har även sjukskrivna medarbetare. Vi har försökt få in stafetter men tyvärr har vi inte fått in tillräckligt många svar på våra avrop, fortsätter Anne Thelander.

Det innebär att förlossningen och barnkliniken på sjukhuset i Örnsköldsvik håller stängt från den 25 juni till och med den 16 juli samt mellan den 6 augusti och den 4 september. Däremellan, det vill säga 17 juli till 5 augusti, har förlossning och barnkliniken i Örnsköldsvik öppet​.

Alla förlossningar och eftervård sker under perioden i Sundsvall. Barn som behöver vård akut söker som vanligt till akutmottagningen i Örnsköldsvik.

- Vi gör nu allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för de gravida i området som beräknas föda under den här tiden, bland annat via mödravården. Vi kommer också att stärka resurserna på förlossningen och patienthotellet i Sundsvall. Vi räknar med att det är ett sextiotal blivande mammor som berörs, säger Helena Dalin, verksamhetschef kvinnosjukvården.

Från och med den 5 september beräknas verksamheterna kunna öppna igen.

Fakta, vård för barn och gravida

Barn som behöver akut vård vänder sig till akutmottagningen på sjukhuset i Örnsköldsvik.

Gravida efter graviditetsvecka 21+6 i behov av vård hänvisas till förlossningen i Sundsvall.

Telefonnummer Sundsvall

Förlossningsavdelning Sundsvall 060–181568

BB avdelning Sundsvall 060–181535

Tidig hemgångsmottagning Sundsvall 060–181538  

Telefonnummer Örnsköldsvik

Specialistmödravården Örnsköldsvik 0660-898 17

BB avdelning Örnsköldsvik 0660–89352

Återbesöksmottagning för mor och barn i Örnsköldsvik påverkas inte av stängningen med undantag för de ärenden som kräver barnläkarkompetens.

Övrig verksamhet inom Kvinnosjukvård Örnsköldsvik:

Planerad specialistmödravård och planerade ultraljud påverkas inte av stängningen. Omhändertagande av tidigt gravida, före graviditetsvecka 21+6, och gynekologisk verksamhet för icke gravida påverkas inte av stängningen.

                 

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta:

Helena Dalin, verksamhetschef, länsverksamhet kvinnosjukvård, 073–0753028    

Anne Thelander, länsverksamhetschef, länsverksamhet barn- och ungdomsmedicin, 072-248 08 63

 

KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN

www.rvn.se/press


Tillbaka till toppen