Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vaccinbrist – riskgrupper prioriteras

2018-11-21 13:10

Det är brist på influensavaccin i hela Europa. Region Västernorrland har därför fattat beslut om att reservera de vaccindoser som finns till riskgrupperna.

På grund av ovanligt stora beställningar i hela Europa av influensavaccin är både det upphandlade vaccinet Vaxigrip Tetra och ersättningsvaccinet Influvac Tetra slut hos leverantören. Smittskyddsläkaren i Region Västernorrland har därför beslutat att de vaccindoser som finns ska reserveras till riskgrupperna.

– Vid vaccinbrist måste vi prioritera de grupper som har störst medicinskt behov. Vi är glada att efterfrågan på vaccin har ökat och beklagar att vi nu inte kan få alla de doser vi önskar. Vi ser också över vilka möjligheter som finns att få fram mer influensavaccin närmaste tiden, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare.

Allmänhet som tillhör riskgrupp uppmanas att via informationen på www.1177.se  kontrollera vad som skrivs om den lokala tillgången på sin hälso- eller vårdcentral.

Riskgrupper:

Personer som är 65 år och äldre.

Gravida efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om kvinnan även tillhör annan riskgrupp.

Vuxna och barn över 6 månader med: 

  • kronisk hjärt- eller      lungsjukdom
  • nedsatt lungfunktion eller som har svårt att hosta av andra orsaker såsom extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes
  • kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Vid frågor vänligen kontakta:  Maria Tempé, biträdande Smittskyddsläkare i Region Västernorrland, Tel: 060–135242

 KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN

www.rvn.se/press