Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Välkomna till en temakväll om konstnärsresidens

2019-09-09 11:32

Pressinbjudan
Datum: 2019-09-09
Dnr: 19RS9099


Tid: Torsdag 12 september, klockan 17.00 – 20.00 Plats: Västernorrlands Museum

Årets AIRY-stipendiater är Klara Wiksten, författare, Jez riley French, ljudkonstnär och Migle Duncikaite, keramiker som under kvällen berättar om sina respektive konstnärskap. Sedan följer ett panelsamtal om konstnärsresidens mellan konstnärerna Ann-Kristin Källström och Ëlmë Ämting. Moderator är regionens konstkonsulent Sebastian Andersson. Kvällen kommer avslutas med en performance av Lisa W Carlsson.

AIRY är Region Västernorrlands residensprogram för nationella och internationella konstnärer inom ljudkonst, keramik och bild- och formområdet med inriktning mot konstnärligt litterär praktik. Det är ett treårigt regionalt utvecklingsprojekt och drivs med stöd från Statens Kulturråd. Under september 2019 vistas konstnärerna Jez riley French, Migle Duncikaite och Klara Wiksten i regionen.


Fångar ljudet av det oväntade

Jez riley French från East Yorkshire i norra England, blir Region Västernorrlands AIRY-konstnär i ljudkonst på Hola folkhögskola. I sitt konstnärskap tillämpar han lyssnandet som konstnärlig praktik i kombination med fotografiska och textbaserade ”scores” och improvisatorisk tonsättning. Jez riley French har fångat ljudet från antennkablar, stålvajrar och smältande glaciärer. Han låter oss höra dolomiter då de långsamt bryts ner, myror som äter fallen frukt eller vibrationerna i en huskropp. Han fångar detaljer, enkelheten och de omedelbara känsloreaktionerna.


Krig, tankar om tradition och skönhet

Migle Duncikaites är keramiker från Kaunas, Litauen. Hon gästar Ålsta folkhögskola där hon hoppas bli inspirerad av landskapet och folkhögskolan som miljö när hon arbetar vidare med "from distorted body series". Migele Duncikaites använder sig av kriget som tematik likväl som tankar om tradition och skönhet. Hon låter det förvridna och vackra träda fram i abstraherade och förbrända former. I den konstnärliga praktiken blir det tydligt att allt runtomkring henne är viktigt och bär med sig betydelse.


Serieroman om förlust och läkning

Författaren Klara Wiksten från Stockholm kommer att vistas på Österåsens hälsohem. Där planerar hon att skapa berättelser i serieform som handlar om förlusten av en mamma i tidiga år. Författarens egen mamma hade rötter i Sollefteå och med serieromanens tema om läkning blir anknytningen till Österåsens hälsohem stor. Klara Wiksten har tidigare givit ut serieromanerna Dagarna 2012 och Hjärnan darrar 2016, och publicerar sina serier i olika tidskrifter och antologier. Utöver serierna arbetar hon i olika medier med måleri, poesi och interaktiva installationer.


Performance

Lisa W Carlssons ”Sökande efter Det” (2019) är en performance där gränsen mellan fiktivt och verkligt suddas ut. Konstnären väver samman en improviserad berättelse genom sitt arkiv av fotografier, rörelse och röst. Utgångspunkt i verket är en beskrivning av staden Agria ur De osynliga städerna av Italo Calvino. Det som gör Agria olikt alla andra städer är att där finns jord istället för luft och om man om natten lägger örat mot marken kan man ibland höra en dörr som slår igen.


https://www.rvn.se/sv/Utveckling/Vara-projekt/airy---artist-in-residence/


Finns ytterligare frågor, vänligen kontakta: Sebastian Andersson, Konstkonsulent, Region