Fira Europadagen i maj!

2018-04-30 14:13

Europadagen infaller varje år 9 maj och firas runt om i hela EU, missa inte din chans att lära dig mer om EU och EU-finansierade projekt nära dig!

Den 9 maj är Europadagen och då firas fred och sammanhållning i Europa. Anledningen till firandet är för att den 9 maj 1950 lades Schumandeklarationen fram som sedan grundade EU.

För att fira Europadagen håller EU-institutionerna i Bryssel öppet hus den 5 maj mellan klockan 10:00-18:00. Det innebär att alla medborgare har en unik chans att lära sig mer om hur EU fungerar och hur EU påverkar vardagen. Besökare får också tillgång till insidan av EU-institutionernas byggnader och får ta del av publika debatter och guidade turer.

Sverige deltar samtidigt i EU:s informationskampanj ”Mitt Europa” där EU-finansierade projekt öppnar sina dörrar under en veckas tid. Mellan den 5-13 maj har allmänheten möjlighet att upptäcka hur EU-finansiering kan bidra till lokala projekt. Mittuniversitetet i Östersund har exempelvis öppet hus den 5 maj för att visa upp sitt unika upplevelselabb som kan stimulera olika miljöer och scenarion såsom trafikolyckor och brand i hemmet. Sollefteå bjuder den 9 maj på fika och håller öppet hus med politiker, tjänstemän och andra aktörer för att visa upp sin verksamhet och presentera sina framtidsplaner. Klicka HÄR för att hitta en aktivitet i din region och ta chansen för att lära dig mer om EU!

EU-kontor runt om i hela världen ordnar också med aktiviteter. Kulturhuset i Stockholm välkomnar besökare den 9 maj för att diskutera EU-frågor som kommande långtidsbudget och Brexit. På plats kommer också DN-journalisten Johar Bendjelloul att delta tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde, kunskapslyftsminister Anna Ekström och Riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L), partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M). För att läsa mer om evenemanget klicka HÄR.

/Elsa Boyer de la Giroday