Österrikiska ordförandeskapet har börjat

2018-07-02 15:51

1 juli tog Österrike över som ordförande för ministerrådet efter Bulgarien. Österrike har ordförandeskapet fram till årsskiftet, då Rumänien tar över.

Österrikiska ordförandeskapet har valt tre prioriteringsområden för sitt ordförandeskap:

  • Säkerhet och arbete mot illegal migration
  • Säkra välstånd och konkurrenskraft genom digitalisering
  • Stabilitet i europeiska närområdet- EU-perspektivet i västra Balkan/sydöstra Europa

Utifrån Österrikes prioriteringar och utgången av förra veckans toppmöte ser migration ut att stanna högt på dagordningen. Österrike är en av de länderna i EU som agerar starkast för att resten av Balkan på sikt blir medlem av EU, vilket inte är överraskande med tanke på landets geografiska läge och de vinster Österrike gjort på den östliga utvidgningen av EU. Österrike vill också lägga en del fokus på relationen med Schweiz under sitt ordförandeskap för att förbereda för mer deltagande av Schweiz i inre marknaden.

Sista arbetet med att nå en uppgörelse med Storbritannien innan landet lämnar EU i mars 2019 kommer också ske under österrikiska ordförandeskapet. I Brexit-frågan är Österrikes uttalade mål att behålla enighet inom EU-27.

Förhandlingarna om nästa långtidsbudget kommer ta fart under Österrikes ordförandeskap, men Österrike har inga uttalade ambitiösa målsättningar att komma långt i förhandlingarna. Österrike är likt Sverige ett av de mest budgetrestriktiva medlemsländerna i EU.

Läs mer om österrikiska ordförandeskapet och dess prioriteringar här