© European Union  , 2014    /  Source: EC - Audiovisual Service     /   Photo: Etienne Ansotte
© European Union , 2014 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Etienne Ansotte

EU-program för närproducerad mjölk, frukt och grönsaker till skolbarn

2018-09-12 13:33

Skolstart i Europa: tack vare EU-program för sundare matvanor får skolbarn närproducerad mjölk, frukt och grönsaker.

Runtom i Europa är det skolstartstider. I syfte att lära barn att äta hälsosamt återupptas nu EU:s skolprogram för frukt, grönsaker och mjölk. Vid val av produkter ska skolorna ta hänsyn till en rad kriterier rörande hälsa och miljö varför lokala och regionala inköp rekommenderas.

Antalet deltagande skolor i programmet ökar hela tiden. Detta meddelade kommissionen i ett pressmeddelande under måndagen förra veckan. Under skolåret 2017/2018 nådde initiativet ut till över 30 miljoner barn i EU.

Genom programmet delas frukt, grönsaker och mjölkprodukter ut till Europas skolbarn. Vid valet av produkter ska hänsyn tas till hälsa, miljö, säsong, variation samt tillgång. Därför uppmanar programmet länderna till att göra lokala och regionala inköp. Ekologiska produkter och jordbruksprodukter med skyddad beteckning välkomnas likväl.

I programmet ingår också särskilda utbildningsprogram för att bidra till elevers ökade kännedom om vikten av en hälsosam kost samt en hållbar och naturlig livsmedelsproduktion. ”Det är viktigt att veta var maten kommer ifrån och att vi är medvetna om allt hårt arbete som ligger bakom [den]” citeras jordbrukskommissionär Phil Hogan i kommissionens pressmeddelande.

Samtidigt som barnen genom utbildningsprogrammet får lära sig om jordbruk och livsmedelsproduktion förses de också med bra mat vilket gör att de får smaka på kvalitetsprodukter med högt näringsvärde och därmed själva uppskatta skillnaden. ”Det är aldrig för tidigt att börja njuta av bra och god mat” fortsätter kommissionären.

Enligt programmet ska 150 miljoner euro varje år gå till frukt och grönsaker och 100 miljoner euro till mjölk och andra mjölkprodukter. Trots att deltagandet i programmet är frivilligt så har faktiskt alla EU-länder valt att delta i antingen hela eller delar av programmet.

För att veta mer om programmet klicka här

För att läsa kommissionens pressmeddelande klicka här

/ Maria Tiger Bodlund