Säkert dricksvatten för alla i EU

2018-02-09 12:01

Det första framgångsrika medborgarinitiativet ”Right2Water” har nu lett till att kommissionen föreslår en reviderad lagstiftning vad gäller tillgång till dricksvatten, dricksvattenkvalitet och bättre information till allmänheten.

Det europeiska medborgarinitiativet infördes i EU:s fördrag 2009 och ger medborgarna möjligheten att uppmana EU-kommissionen att föreslå lagar där medborgarna tycker det är viktigt. Nu har ”Right2Water” blivit det första framgångsrika initiativet med 1,6 miljoner underskrifter som ber EU-kommissionen lagstifta om förbättrad tillgång till kvalitativt dricksvatten. Förslaget syftar dessutom att ge konsumenter mer makt genom förbättrade krav som ska göra att information som berör vattenproduktionen blir mer tillgänglig. De uppdaterade reglerna kommissionen föreslår berör förbättrad vattenkvalitet genom tillägg av ämnen som förbjuds i dricksvatten och förbättrad tillgång till alla europeiska medborgare genom informationsspridning. Vidare föreslår kommissionen att vatten ska tillhandahållas vid offentliga byggnader och myndigheter samt ökad och enkel tillgång till information om kvalitén på dricksvattnet i alla bostadsområden.

Förslaget går i linje med andra EU-initiativ och målsättningar som rätten till väsentliga tjänster i den europeiska pelaren för sociala rättigheter, cirkulär ekonomi, minskat plastavfall samt minskade vattenförluster och utsläppsnivåer.

Klicka HÄR för att läsa kommissionens pressmeddelande

/Elsa Boyer de la Giroday

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2018-02-09 12:01