Demensteamet Örnsköldsvik
Projektgruppen är enig: ”Samverkan över professions- och huvudmannagränser gör arbetet roligare ”. Bakre rad fr.v: Linda Sving, biståndshandläggare kommun. Jennie Moritz, arbetsterapeut primärvård. Andrea Grafström, biståndshandläggare kommun. Eva Anundsson, sjuksköterska HC Ankaret. Ann-Marie Westerlund, projektledare. Susanne Wigren, arbetsterapeut kommun. Christina Lindholm, arbetsterapeut kommun. Fr. rad sitter: Linda Backman, demenssköterska. Carina Olsson, sjuksköterska kommunal hemsjukvård. Saknas på bild: Catharina Ericsson, anhörigkonsulent. Malin Saltehag enhetschef HC Bredbyn. Anette Svensson, konsulent Demensförbundet.

Gränsöverskridande team ska stärka demensvård

2024-12-04 08:45

Den enskildes behov, inte vårdgivarnas organisation, är utgångspunkt för pilotprojekt med gränsöverskridande teamarbete inom demensvård.

Varje år beräknas fler än 20 000 personer i Sverige få en demensdiagnos, något som i hög grad även påverkar de anhöriga. Sedan november 2023 pågår ett pilotarbete i Örnsköldsvik med syfte att erbjuda ett sammanhållet stöd för diagnosticerade och anhöriga. Projektet ”Multidisciplinärt gränsöverskridande demensteam” drivs gemensamt av Region Västernorrland och Örnsköldsviks kommun, kopplat till omställningsarbetet God och nära vård i Västernorrland.

– Vi utvecklar ett teambaserat arbetssätt för ett bättre stöd och tryggt omhändertagande. Genom att samordna kompetenser från primärvård, kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänst möjliggör vi tidiga insatser kopplade till diagnos, säger projektledaren Ann-Marie Westerlund, länssamordnare Region Västernorrland.

När en demensutredning påbörjas görs en aktivitetsbedömning av patientens funktionsförmågor. Den blir dels en del i underlaget för att ställa diagnos, dels ett underlag för biståndsbedömning. Aktivitetsbedömningen kan endera ske i patientens hemmiljö eller på hälsocentral

– Inom hemsjukvården har vi möjlighet att göra bedömningen i hemmiljö, vilket är en fördel. Det är där patienten normalt befinner sig och de faktiska behoven blir som mest uppenbara, säger Christina Lindholm, arbetsterapeut inom kommunens hemsjukvård.

När diagnosen är fastställd följer en samordningsrond. Samordningsronden är en central del i det nya arbetssättet. Då samlas demensteamet för att avgöra vilken eller vilka professioner som är bäst lämpade att göra ett första uppföljningsbesök i hemmet.

Nytt i projektet är också att patienten får en skriftlig vårdplan samt en pärm med information om sådant som är vanligt att fundera över efter att ha fått en demensdiagnos. Där finns bland annat fakta om sjukdom, råd om förhållningssätt, tips på stödjande aktiviteter, kontaktuppgifter till vård, anhörigstöd, demensföreningar med flera.

– Om patient och anhöriga får information och rätt insatser i tid kan de lättare medverka till att främja en god hjärnhälsa. Inte minst anhöriga, har uppskattat att få information skriftligt. De har också välkomnat att demensteamet har tagit kontakt med de berörda och fungerat som länk i stället för att de själva ska behöva söka olika vårdgivare. Nu agerar vi tillsammans, säger Linda Backman, demenssjuksköterska inom välfärdsförvaltningen.

Pilotprojektet, som bedrivs på Bredbyns hälsocentral och Ankaret i Örnsköldsvik, pågår till och med maj 2025. Då ska även slutrapport och uppföljning ska vara klar till grund för länsledningens beslut om breddinförande. Inom arbetet God och nära vård finns redan nu ett stort intresse för den gränsöverskridande modellen.


Tillbaka till toppen