Metod för samverkan har gett resultat för barn med övervikt
2024-10-21 08:17
I Örnsköldsvik samverkar specialistvården och BVC i ett föräldrastödsprogram för behandling av övervikt bland barn. Målet är att agera tidigt – och på så sätt förebygga ohälsa till följd av obesitas. Redan efter tio veckors behandling visar genomsnittsresultatet att övervikten hos barnen har minskat.
För att motverka de långa väntetiderna till specialistvårdens dietister i Örnsköldsvik har Camilla Andersson, barndietist vid rehabiliteringsenheten på sjukhuset, implementerat ett föräldrastödsprogram som kallas Mer och Mindre. Det fångar upp barn som riskerar hälsoproblem på grund av obesitas (fetma) redan på BVC (barnavårdscentralen).
- Tidigare tog det lång tid innan föräldrarna fick träffa en dietist, eftersom de först skulle gå via en barnläkare på sjukhuset. Nu kan BVC-sköterskorna remittera direkt till dietisterna och vi kan fånga upp barnen i tidig ålder. Då är det enklare att göra förändringar som ger en positiv effekt, säger hon.
Projekt inom God och Nära vård
Arbetsmodellen inleddes 2022 som ett projekt finansierat med medel från den statliga omställningen till God och Nära vård. Till att börja med omfattade projektet BVC på hälsocentralen Ankaret. Nu har Mer och Mindre införts på alla BVC i Örnsköldsviks kommun. Gruppinformationen till föräldrarna hålls av Camilla Andersson och primärvårdsdietisten Anna Åström.
- Anna och jag började med att utbilda oss till instruktörer för Mer och Mindre för att sedan hålla utbildning i barnobesitas för läkare och sköterskor på BVC. Det händer att andra regioner hör av sig och är nyfikna på vår arbetsmodell, säger Camilla Andersson.
BMI-kurva för barn
I Västernorrland har 16 procent av alla barn mellan sex och nio år övervikt eller fetma, vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet. Det är också tydligt att problemet är större bland nioåringar än sexåringar.
- Det finns en myt om att obesitas hos barn försvinner när de blir äldre, säger Camilla Andersson. Faktum är att det i många fall kvarstår om det inte behandlas.
På BVC följer sköterskorna barnens tillväxt genom en kurva för det BMI-mått som utformats för barn (Iso BMI).
- I förskoleålder är det inte alltid lätt att se övervikt och obesitas utan tillväxtkurvan. Tillståndet kan därför väcka förvåning, funderingar och ibland ifrågasättas av föräldrarna.
Undvika stigmatisering
BMI-kurvan och det hälsofrämjande samtalet på BVC är bra metoder för att förebygga och tidigt identifiera övervikt och obesitas hos små barn. De flesta föräldrar upplever BMI-kurvan som mindre stigmatiserande när de tidigare har sett barnets förväntade BMI-utveckling.
Från tre års ålder kan BVC-sköterskorna skicka remiss till dietistmottagningen vid obesitas.
- I utbildningen för BVC-sköterskorna har vi resonerat om hur de kan informera föräldrarna om diagnosen, eftersom den i många fall kan upplevas som stigmatiserande. Det kan till exempel ha stor betydelse vilka ord man väljer att använda i samtalet, som de vuxna har utan barnet.
Gruppbehandling för kommunikation
Det dietistmottagningen sedan erbjuder barnets föräldrar är en stödbehandling där föräldrarna i grupp får träffa dietister vid tio tillfällen. Det främsta syftet är att förbättra kommunikationen med barnet för att förstärka sunda vanor. Det kan handla om hur föräldrarna med enkla metoder kan sätta gränser.
Resultaten av gruppbehandlingen visar att barnen förbättrade sitt viktstatus redan efter tio veckor med en ytterligare förbättring efter tolv månader.
- Den förbättring vi ser i barnens viktstatus är också på en nivå som har samband med förbättrade blodprovsvärden vid obesitas hos barn så som blodfetter, insulin, blodsocker och levervärden, säger Camilla Andersson.
Samarbete med skolan
För äldre barn i Örnsköldsvik har dietisterna ett visst samarbete med den kommunala skolhälsovården. För att kunna ge fler barn som exempelvis remitterats av skolläkaren behandling i ett tidigare skede finns gruppstödsbehandlingar med ett upplägg som liknar Mer och Mindre.
- Det är tre gruppträffar på nittio minuter då vi samtalar om bland annat hur föräldrar kan kommunicera med sina barn för att sätta gränser för vad de äter och hur mycket tid de får sitta stilla framför en skärm, säger primärvårdsdietisten Anna Åström.