Liv Wiodahl, Jesper Mörling, Ingrid Nyhlén, Jessica Sundin och Nina Böhlander
Teamet som arbetar med ökad aktivitetsförmåga för invånare i Sollefteå består av Liv Wiodahl, Jesper Mörling, Ingrid Nyhlén, Jessica Sundin och Nina Böhlander.

Samarbete stärker självständighet och minskar behovet av hemtjänst

2024-11-15 14:00

Genom att arbetsterapeut, fysioterapeut och biståndsmyndighet börjat samarbeta kan fler invånare behålla sin självständighet längre. Det visar projekt och arbetsmodeller i flera kommuner. Ett exempel är Sollefteå kommun som i flera fall skjutit upp behovet av hemtjänst tack vare ny samverkan.

Västernorrland, liksom många andra delar av Sverige, står inför stora utmaningar på grund av en åldrande befolkning. När invånare kan behålla sin hälsa och självständighet minskar behovet av hemtjänst, vilket gynnar både individen och samhället.

Rehab i hemmet

I flera kommuner i Västernorrland har olika samverkansmodeller introducerats där arbetsterapeuter och fysioterapeuter bistår biståndsbedömare vid ansökningar om hemtjänst.

I Sollefteå kommun drivs projektet Samverkan för Individens Aktivitetsförmåga (SIA) som är en del av kommunens arbete med att främja god och nära vård. Det innebär att vården och omsorgen fungerar förebyggande och stärker individens självständighet.

Kan permantas

SIA-projektet startade under hösten 2023 och kommer att pågå till december 2025. Det finns förhoppningar om att kunna implementera arbetssättet efter projekttidens slut.

Arbetsmodellen innebär att kommunen erbjuder invånare som haft hemtjänst en period, eller som ansöker om det för första gången, att träffa en arbetsterapeut.

- Genom att olika professioner samverkar kan vi hjälpa individen att vara självständig så länge som möjligt, säger Jessica Sundin, chef för IFÖ Äldre och en av två projektledare för SIA.

Anpassade biståndsinsatser

Den andra projektledaren, Liv Wiodahl, är chef för arbetsterapeuter och fysioterapeuter i Sollefteå kommun. Enligt henne har arbetet snabbt givit positiva resultat.

- Individer har uppnått ökad känsla av självständighet och aktivitetsförmåga efter att ha träffat vår arbetsterapeut Ingrid Nylén. Vi har med stöd av arbetsterapeutens bedömning kunnat anpassa biståndsinsatserna för individens individuella behov.

Enkla åtgärder kan göra stor skillnad

Liv Wiodahl poängterar att små åtgärder ibland kan göra stor skillnad genom nya sätt att utföra olika delmoment i dagliga aktiviteter.

- Det kan exempelvis vara att sitta ner när man duschar eller träna på nya sätt att klä på sig. Arbetsterapeuten kan ge individen stöd att själv hitta vad som fungerar för dem. Det kan även underlätta att sätta mål tillsammans med individen. Frågan är vad denne vill klara självständigt och vilken nivå av självständighet som är rimlig baserad på funktions- och aktivitetsförmåga.

Utökar med fysioterapi

Från hösten 2024 kommer även en fysioterapeut kopplas in för att samverka med biståndshandläggare och arbetsterapeut.

- Fysioterapi kan handla om att öka eller bibehålla individens funktionsförmåga i de olika aktiviteterna, vilket främjar känslan av självständighet och även känslan av trygghet i hemmet. Det är viktiga bitar för individens välbefinnande, säger fysioterapeuten Jesper Mörking.

Även biståndshandläggaren Nina Bölander ser positivt på den växande samverkansgruppen.

- Tack vare den här modellen kan vi kan göra biståndsbedömningar som stämmer närmare överens med individens behov, säger hon.

 


Tillbaka till toppen