
Tryggare vård - samarbete ska stärka stöd vid vårdbesök
2025-02-20 06:00
Region Västernorrland, Sollefteå och Kramfors kommun har inlett ett arbete för att förbättra processen för dig som på grund av exempelvis minnesproblematik har behov av stöd när du ska besöka sjukhus eller hälsocentral.
Tidigare incidenter och erfarenheter visar nämligen att hela kedjan behöver ses över - från kommunikation innan och efter, till transporter och vistelse på vårdinrättningen.
- Syftet med vår samverkan är att ge en sömlös vård där patienten är i fokus. Vi vill naturligtvis att alla ska känna sig trygga när de får vård och omsorg av oss, oavsett om det är Regionen eller kommunerna som är utförare, säger Camilla Holgersson, verksamhetschef Närsjukvårdsområde väster, Region Västernorrland.
Detta är bra för dig att veta!
Sjukresa:
- Det är viktigt att du eller den som bokar sjukresan uppger om det finns behov av service från taxichauffören för hjälp till och från bostaden och sjukhuset/hälsocentralen.
- Har du eller den som bokat sjukresan uppgett ett behov av service från taxichauffören ska du bli hämtad vid bostadsadressen och skjutsad till sjukhusets/hälsocentralens mottagning eller avdelning.
- Chauffören ska inte lämna dig vid entrén utan följa dig in. Chauffören ska även se till att du kommer in i bostaden när du kommer hem. Om ingen öppnar vid hemkomsten ska chauffören kontakta kundservice.
Vid besöket:
- Region Västernorrland har ansvar för dig som patient under vistelsen på vårdinrättningen. De ska tillgodose de behov som kan uppstå, såsom hjälp med toalettbesök eller att stilla oro.
- Om du upplever att stödet från sjukresan och regionen inte är tillräckligt för dig när du ska besöka en vårdinrättning kan du ansöka om följeslagare hos kommunens biståndshandläggare. Biståndshandläggaren utreder om du har rätt till följeslagare vid ditt vårdbesök.
Efter besöket för dig som har hemsjukvård:
- Efter besöket har Region Västernorrland och kommunerna kontakt med varandra och informerar om exempelvis medicinändringar eller andra behandlingsanvisningar. Genom den informationsöverföringen ska du få en god och nära vård.
- Vi ser att detta samarbete mellan kommunerna och regionen är ett viktigt steg för att säkerställa tryggheten för våra mest sårbara medborgare. Genom att förbättra hela vårdkedjan, från transport till hemkomst, skapar vi en mer sammanhållen vård där ingen faller mellan stolarna, säger Ann-Katrin Lundin, socialchef på Sollefteå kommun.
- Det känns väldigt bra att vi äntligen kommit så här långt i utvecklingsarbetet. Nu har vi förtydligat vilket ansvar som ligger kommunerna respektive regionen, vilket kommer att göra situationen bättre för patienterna, säger Camilla Johansson, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Kramfors kommun.