Swedish Lapland AiR, logotyp.

Residensvistelse i Jokkmokk

2020-07-02 20:20

Open Call

Välkommen till Jokkmokk, en stad norr om polcirkeln i arktiska Sverige och Sápmi. I höst erbjuds ett researchbaserat residens för bild- och formkonstnärer.

I Jokkmokk ligger Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, som också inkluderar det samiska utbildningscentret och Sámi Duodji, Sameslöjdstiftelsen. Trots sin lilla storlek har staden ett rikt kulturliv.

Under vistelsen kommer du som konstnär få möjlighet att träffa konstnärer och konsthantverkare från området, men du har även möjlighet att göra research kring ett specifikt tema kopplat till platsen. Du kommer att ha en egen lägenhet och arbetslokal, med möjlighet att eventuellt använda delar av Samernas utbildningscentrums verkstäder. Residenset avslutas genom att besöka öppningshelgen av Luleåbiennalen.

Under vistelsen vill vi att konstnären håller en presentation över sitt konstnärliga arbete samt en workshop med eleverna på skolan enligt överenskommelse med lärarna.

Plats: Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk.
Tid: 26 oktober–22 november 2020.

Residenset erbjuder konstnären:

  • Skattefritt stipendium på 15 000 SEK.
  • Studiebesök/aktiviteter/material/resekostnader upp till 15 000 SEK.
  • Boende i privat lägenhet med ateljé.
  • Skräddarsytt program under vistelse utifrån tema/önskemål.

Kriterium för sökande

  • Professionell konstnär med minst 2 års arbetslivserfarenhet.
  • Boende i Sverige.


Sista datum för ansökan är 23 augusti 2020.

För mer information och ansökan se Swedish Lapland AiR

Residenset arrangeras av Samernas utbildningscentrum och Jokkmokks kommun med stöd av Resurscentrum för konst Norrbotten.