Politiska nätverk
Regionens deltagande i europeiska politiska nätverk är en viktig del i bevakning av aktuella EU-frågor och vår påverkan på EU:s politik. Genom deltagandet knyts också kontakter som kan leda till internationella samarbetsprojekt. För att påverka beslut på EU-nivå arbetar vi i dessa nätverk.
-
AER Youth Regional Network
Youth Regional Network, är en plattform för unga européer där de kan utbyta erfarenheter och diskutera aktuella händelser runt om i Europa och världen. Läs mer om nätverket på deras egen webbplats
Ludvig Berggren och Amal Noor är utsedda representanter för Västernorrland i AER:s Youth Regional Network från och med 2017 till och med 2018.
Upp
-
Assembly of European Regions (AER)
AER består av cirka 150 medlemsregioner från hela Europa dvs. även från länder som inte är medlem i EU. Organisationen fungerar som ett öppet forum för politisk diskussion av framförallt EU-frågor som har betydelse för den regionala nivån.

AER är ett europeiskt politiskt nätverk som består av drygt 150 medlemsregioner från hela Europa. Organisationen fungerar som ett öppet forum för politisk diskussion av framförallt EU-frågor som har betydelse för den regionala nivån. Regionen är medlem i AER sedan 1994. Arbetet i AER bedrivs i huvudsak i dess kommittéer med olika tematiska arbetsområden. Deras funktion är för utbyte och spridning av bästa praxis och genomförande av program och projekt.
Kommittén beslutar om arbetsprogram för att bidra till AER:s prioriteringar och att uppnå AER:s huvudmål. I kommittéerna diskuteras aktuella politiska frågor och frågor som aktualiseras av respektive medlemsregioner. Vidare antas gemensamma uttalanden som i vissa fall lyfts till t.ex. EU-kommissionen, EU-parlamentet eller EU:s Regionkommitté. Utöver detta har man ett antal s.k. arbetsgrupper för särskilda frågor som oftast är knutna till kommittéerna. Arbetsgrupperna fungerar ofta som forum för fördjupning inom respektive ämnesområden. AER leds mellan generalförsamlingarna av Styrelsen som konsoliderar kommittéernas arbetsprogram i AER:s handlingsplan i enlighet med de politiska prioriteringarna som beslutades av den politiska Byrån med representanter från varje deltagande land. Sverige har två representanter i byrån.
Byråns uppgift är politisk diskussion, debatt och beslutsfattande som är grund för lobbying och opinionsbildning. Vid AER:s generalförsamling i St Pölten, Österrike i maj 2017 valdes Magnus Berntsson från Västragötalandsregionen till ny president.
AER-arbetet samordnas till viss del mellan de svenska medlemsregionerna inom AER Sverige nätverk. Syftet är att i första hand sprida information och utbyta erfarenheter. Mötena är även ett forum för diskussion. Nätverket innebär också en möjlighet att driva svenska intressen gemensamt, även om detta inte är syftet.
Assembly of European Regions (AER)
AER Sverige
Upp
-
Europaforum Norra Sverige
Europaforum Norra Sverige är en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Forumet arrangeras en till två gånger per år och antar då gemensamma yttranden och positionspapper.

Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om Europapolitiken i de politiska organen i de fyra nordligaste länen samt att påverka i de delar den berör norra Sverige. Utgångspunkten är norra Sveriges unika förhållanden med långa avstånd, extrem gleshet och kargt klimat.
Arbetet, som sker i nära samverkan med de fyra länsstyrelserna, inriktas på att stärka den regionala politiska nivåns möjligheter att delta i utformningen av den framtida sammanhållningspolitiken. Ansvaret delas mellan tre rapportörer från varje län.
Europaforum Norra Sverige
Upp
-
Mittnordenkommittén

Mittnordenkommittén är en av tolv gränskommittéer som ingår i Nordiska Ministerrådets regionalpolitiska samarbete över riksgränserna i Norden. Målsättningen med dessa är att utveckla det gränsregionala samarbetet i Norden.
Mittnordenkommittén är ett politiskt nätverk bestående av ledamöter från medlemsregioner i Mittnorden belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst. I det samarbetet ingår även partners som kommuner, intresseorganisationer och myndigheter. Samarbetet är baserat på gemensamma regionala utvecklingsintressen med avsikt att främja hållbar utveckling och tillväxt i Mittnorden.
Samarbetsorganisation
De nordiska samarbetsministrarna beslutar om fördelningen av den årliga budgeten för Nordiska ministerrådet. Nordiska ämbetsmannakommittén för regionalpolitik ansvarar för regionalsektorns budget och beslutar om tilldelningen av de nordiska medlen till gränskommittéerna. De nordiska medlen är avsedda att främja basverksamhet i gränskommittéerna. De nordiska medlen skall framförallt bidra till att upprätthålla den institutionella infrastrukturen i det gränsregionala samarbetet i Norden.
Nordiska ministerrådet ger stöd till följande gränsregioner
Mittnordenkommitténs mål är:
- att stärka Mittnorden nationellt och inom Norden.
- att främja utvecklingen av nätverk.
- att initiera, delta i och driva samarbets-och utvecklingsprojekt i Mittnorden.
Mittnordenkommittén har fastlagt fem prioriterade tematiska områden.
Prioriterade områden:
- Öst-västliga förbindelser (Infrastruktur)
- Kultur
- Miljö och energi
- Landsbygdsutveckling och sociala innovationer
- Folkhälsa
All verksamhet inom Mittnordenkommittén ska skapa nordisk nytta. Aktiviteterna ska främja regionernas gemensamma ambitioner i att bryta ned gränshinder, stärka innovativa och företagsamma miljöer, förbättra de öst-västliga kommunikationerna, främja kultur och upplevelsenäringarna och nordisk gemenskap samt främja utveckling av miljöteknik och förnyelsebar energi.
Mittnordenkommittén
Upp
-
Northern Sparsely Populated Areas (NSPA)
Norra Finland, Norge och Sverige har många gemensamma utmaningar som gles befolkning, kargt klimat och långa avstånd. Denna del av Europa påverkas också specifikt av globalisering, energiförsörjning, klimatförändringar och demografiska förändringar. Regionen har en befolkningstäthet på endast 4,9 invånare per km2, något som inte finns i någon annan del av Europeiska unionen.

Det politiska nätverket Northern Sparsely Populated Areas - NSPA består av de 14 nordligaste regionerna i norra Europa med gemensamma förutsättningar och mål. Inom NSPA arbetar nätverket tillsammans för att öka medvetenheten om regionen i EU-institutionerna, påverka EU-politiken och ge en plattform för bästa praxis. Region Västernorrland deltar idag genom Europaforum Norra Sverige i NSPA-nätverkets arbete.
Inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik vill NSPA nätverket:
- Stimulera nätverkets globala konkurrenskraft
- Stimulera den demografiska utvecklingen i regionen
- Stimulera en effektiv användning av energi och energitillgångar i NSPA-området och därigenom mildra klimatförändringarna
Northern Sparsely Populated Areas (NSPA)
Upp