Rädslan för att sågen, ”det stora Odjuret” skulle fånga in honom för all framtid, hade sakta gjort honom till författare. Han läste mycket och var en flitig låntagare i sockenbiblioteket i Bjärtrå. Novellen ”En kopp te” av Hjalmar Söderberg blev den tändande gnistan till hans författardrömmar. Medan han läste på Hermods och höll på med en massa verksamheter som låg utanför det vanliga arbetslivet, skrev han små stycken som han skickade in till olika tidningar och förlag. Det gick långsamt. På varje infört skrivförsök gick det tjugofem som kom i retur, skriver Mauritz Edström i sin självbiografiska roman I min faders hus.
Mauritz Natanael Edström föddes i Bjärtrå socken den 22/12 1927, i Lugnvik, en liten by vid Ångermanälven som hade vuxit upp kring ett sågverk. Han hade fyra syskon.
Fadern var snickare. Bägge föräldrarna var djupt religiösa. Han själv blev frälst som tioåring och lät sig efter tvekan, ett år senare, nedsänkas i Pingstkapellets dopgrav. Direkt efter folkskolan började han arbeta på sågen, men han stannade inte länge där. Precis som han inte heller blev kvar i sin frikyrklighet, eller i Lugnvik.
Min längtan var att kunna flyga iväg långt bort. Sågverksfolkets jordiska drömmar var för trånga och småttiga och deras himmelska för undflyende stora. Jag drömde att orden skulle bli mina vingar. Jag skulle skriva mig fri men lyckades inte befria orden. Jag ville ut i världen men också in i världen. Att ta del.
Fredsvåren 1945 hittade hittade Mauritz i en tidningsnotis en utväg:
Internationella Arbetslag uppenbarade en möjlighet. Jag skrev och anmälde mig, och trots att jag var i yngsta laget blev jag erbjuden att komma med och delta i ett förberedande arbetslag i Sörmland. Vi samlade för att göra vår arbetsinsats vid ett läger för baltiska flyktingar som kommit över Östersjön. […] Tredjeklassvagnens på nattåget söderut från Ånge öppnade portarna. Jag reste ut ur fångenskapen i min barndoms landskap.
(Ur I min faders hus.)
Mauritz Edström ägnade några år åt hjälparbete runt om i Europa. Studier vid folkhögskolan i Sigtuna och Socialinstitutet i Stockholm följde. 1954 tog han socionomexamen. 1950 – 1956 var han anställd som reporter på den syndikalistiska tidningen Arbetaren, och från 1956 fram till sin död arbetade Mauritz Edström på Dagens Nyheter som film-, litteratur-, teater-, TV- och mediekritiker, och som reporter. De första sex åren på tidningen uppbar han rollen som kulturredaktionens ”draghäst och allt i allo”. 1966 – 68 var han chef för teaterredaktionen och 1984 – 85 chef för allmänreportaget.
För filmkritiken i Sverige på 60- och 70-talen betydde Mauritz Edström mycket.
Eftersom Mauritz Edström som journalist verkade över vida fält, var han, som någon har sagt ”stark i mångsidigheten men svag i enskildheten”. Han var en lysande intervjuare, och enligt medieforskaren Stig Hadenius ”en av tidningens skickligaste skribenter”.
Mauritz Edström ägnade andra skribenter sin tid och sitt intresse.
Han författade två böcker om sin gode vän Ivar Lo-Johansson, 1954 en tunt litet häfte i Verdandis skriftserie, och 1976 den mycket mera omfattande Äran, kärleken, klassen. En bok om Ivar Lo-Johanssons författarskap.
Det hjälpte inte att föreståndaren i hans ungdoms bibliotek hade avrått Mauritz då han var på väg att kasta sig över ”svåra och tunga saker” som Den stora vreden. Jo, just den gången kanske; nyfikenheten på Olof Högberg blev kanske desto större. Mauritz Edström tog igen sin förhindrade läsning senare, i vuxen ålder. 1981 stod han som en av redaktörerna för antologin Drömmen om Norrland och världen. En bok kring Olof Högbergs författarskap. Han har också skrivit en av uppsatserna i boken: ”Svarte-Mickels återkomst”. Fyra år tidigare, 1987, var Mauritz Edström med och bildade ”Olof Högberg-sällskapet”.
I en självbiografisk trilogi arbetar sig Mauritz Edström neråt genom tiden, ner mot upplevelserna från sågbacken i Lugnvik.
Medan världen dör 1971 består till största delen av journalistisk kortprosa. Korta noteringar i skuggan av Vietnamkriget, ungdomsrevolten och den tjeckiska Pragvåren. Det är ramen; boken råkade skrivas just under den periden. Den är en 40-årings självprövning. Edström skriver i andra upplagans Tillskrift att det han ville med boken ”var att skildra hur en människa söker sin livsförnyelse genom att se både bakåt och framåt, i det allmänna och det personliga, både granska sitt förflutna och svara på nuet ”. Den underförstådda fortsättningen på boktiteln Medan världen dör ska läsas: ”lev, älska, gör motstånd, men förstelna inte!”
Ett stort dokumentärt material krävde hans uppmärksamhet under resan mot barndomen. Så måste han också beskriva den ”yttre” topografin i sitt landskap: Mitt Ådalen, 1978.
Från början var det meningen att den boken skulle bli självbiografisk. Men jag insåg att jag först måste skyffla ut det dokumentära materialet innan jag kunde ta itu med själshistorien.
Inför Ådalsreportaget reste Mauritz Edström runt i stugorna och intervjuade och dokumenterade – även med bilder – den äldre generationens Ådalsbor.
Mauritz skrev i sin ungdom fyra ”sanna berättelser ur livet”, om hjältar och upptäckare.
Så kom då den sanna berättelsen om honom själv: I min faders hus, 1984. Här berättas om Bubba på sågbacken, mellan Gud och fattigdomen.
Det var mest inom familjen och i skolan som mitt rätta namn användes. Annars kallades jag Bubba. Först som vuxen kom jag på varifrån den benämningen hade kommit. Jag hade hittat på den själv. Mina föräldrar hade kallat mig lillgubben, kanske därför att jag var deras förste son. När jag försökte säga efter hade det blivit Bubba.
Mauritz Edström tar Bubba vid handen och går tillsammans med honom igenom sin barndoms rädslor. Han vet inte vad det är som förskräcker honom, men att rädslan sitter djupt inne.
Berättelsen slutar då syskonen Edström samlas och efter moderns död anordnar auktion på husets inventarier. Det inte grannar eller bekanta hade bjudit på brändes. Då inte syskonen såg på kastade Mauritz sin barnbibel i elden.” Det var en frihetsakt”.
Aldrig mer skulle någon få ansluta mig till någon församling eller kyrka. Jag skulle stå fri, jag skulle stå utanför. Det var svårt. Sången om glashavets härlighet ekade inom mig. Man hade planterat Gud som ett träd i mitt liv, men hur jag än högg ner det fanns rötterna kvar.