Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Foto: Birgittamuseet

Birgittamuseet - medicinhistoriskt museum i Härnösand

Syftet med Birgittamuseet är att tillgängliggöra och uppmärksamma den medicinhistoriska aspekten av länets historia.

Birgittamuseet har tidigare drivits av Härnösands Medicinhistoriska förening och fick sitt namn efter museets grundare, Birgitta Lundquist, vid starten 1993. Samlingarna och miljöerna är skapade av personer som själva arbetat inom vården. I museet finns ett stort antal medicinska instrument, sjukvårdsutrustning, arbetsuniformer, möblemang, fotografier och konst som ger besökaren en inblick i hur sjukvården har sett ut sedan slutet av 1800-talet.

Visningar och öppetthållande

Birgittamuseet har stängt tills vidare med anledning av regeringens skärpta restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19. Vi följer noga utvecklingen kring coronaviruset och vi hoppas kunna välkomna besökare snart igen. När läget förändras så berättar vi om det här på sidan Medicinhistoriskt museum.

Eventuella frågor hänvisas till: 

Ritha Jonsson, kulturarvsstrateg
E-post: rita.jonsson@rvn.se

Sofia Lundin, kultursamordnare. 
E-post: sofia.lundin@rvn.se
Telefon: 0611-840 31


Hitta till museet

Birgittamuseet är inrymt i före detta Härnösands sjukhus lokaler (i anslutning till Hälsocentralen Södra Sundet). Byggnaden ligger längs E4 strax söder om infarten till Härnösand centrum. Du kan nå hit genom att åka buss med busslinje 39 till hållplats Tullportsparken. Du kan också åka med busslinjerna 520 och 201 till hållplats Gulf E4. 

Tillgänglighet

Museet ligger högst upp i den byggnad som tidigare användes som Härnösands sjukhus. Hiss finns till våningen under museet, därifrån nås museet via en trappa.