Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Konstkonsulenterna på väg till ett KonstART-möte i Sollefteå, juni 2017.
Konstkonsulenterna på väg till ett KonstART-möte i Sollefteå, juni 2017.

Resurser för konstnärer

Genom regionens uppdrag att bedriva konstfrämjande verksamhet arbetar vi med att omvärldsbevaka och sammanställa exempel på resurser för konstnärer och arrangörer. Här hittar du både resurser som regionen tillhandahåller och andra resurser som våra konstkonsulenter har värderat särskilt högt.

Region Västernorrlands konstkonsulenter kan bland annat hjälpa till att lokalisera arbetslokaler, erbjuda redskap som Tagtool och finansiera projekt som fokuserar på produktion av konst.

De medel vi kan fördela är är i första hand stöd till samverkansprojekt med konstpedagogisk inriktning. Vi erbjuder också projektmedel inom konstområdet och stöd till Artist in Recidence (AIR) där även resestöd till utställningar ingår. 

Projektmedel inom bildkonstområdet

Projektmedel går att söka till konstprojekt samt experimentell konstverksamhet av olika karaktär. Samverkansprojekt prioriteras.

Konst Västernorrland tar emot och fördelar medlen. Konstnärer registrerade för F-skatt, föreningar, skolor, företag, organisationer och institutioner kan söka medel till konstprojekt och olika typer av experimentell konstverksamhet. Fria utövare kan söka genom föreningar och organisationer. Samverkansprojekt prioriteras.

Läs mer om Stöd och finansiering 

Konstnär i kommun

Satsningen avslutad för 2017. Vi återkommer 2018.

Under 2017 erbjuder vi på försök länets kommuner att få tillgång till en konstnär under en begränsad tid. Konstnären söker uppdraget när det offentliggörs på regionens webbplats och i nyhetsbrev. Vi börjar med ett projekt på våren och ett till hösten 2017. 

Stipendier inom bildkonstområdet

Här hittar du en länksamling med exempel på stipendier inom bildkonstområdet som kan främja bildkonstområdet i Västernorrland. Det är inte bara regionens stipendier i samlingen, utan även stipendier från andra aktörer.

Stipendier inom bildkonstområdet

Arbetslokaler för konstverksamhet

Konst Västernorrland har sammanställt information och en lista över arbetslokaler i Västernorrland för konstnärer.

Läs mer om arbetslokaler för konstverksamhet

Artist in residence

Att mötas över gränser och arbeta globalt blir än viktigare i framtiden och bidrar till en utvidgad arbetsmarknad för länets konstnärer. Att det i regionen blir intressanta möten och händelser. Genom att ingå i internationella utbytesprogram kan Konst Västernorrland knyta kontakter med internationella konstnärer.

Mobilitetsstöd/resebidrag

Möjlighet finns att söka stöd för frakter och resor vid utställningar nationellt och internationellt. Syftet är att göra konstnärer synliga i ett internationellt/nationellt perspektiv och ökar sina kontaktytor.

Under juli månad handläggs inte några ärenden på grund av semestertider.

Information om Artist in residence och mobilitetsstöd

Ljusgestaltning

Konst Västernorrland stödjer ljusgestalningar av olika slag. Ett verktyg är Tagtool som kan användas för att skapa illustrationer och animationer, som projiceras där du vill samtidigt som du ritar dem. Regionen har två utrustningar som kan lånas ut till konstprojekt i länet.

Läs mer om ljusgestaltning och Tagtool