Ingelstams författarskap kan delas upp i tre delar:
Barnböckerna. Debuten skedde 1969 med Veronica. En sjörövarroman.
Hans pjässkrivande för skolan. Den första tryckta pjäsen, Så länge träden växer och floderna rinner (1971), om en indianer-och-vita-konflikt, är den mest spelade, och även översatt.
Arbetarspelen. Det första Seskarö-spelet Nöd bryter lag (1981, 1982) är det som har setts av flest människor.
Nu är Bengt I. pensionerad, men under tiden han arbetade som lärare hade han svårt att skilja på sin roll som lärare och författare. De två uppdragen hörde ihop. Ett konkret exempel är ”Ångespelet” där han skrev manus för 150 elever på högstadiet i Minervaskolan i Ånge då han var svensklärare där. Det uppförs fortfarande vartannat år och Bengt I. är fortfarande engagerad i manusförfattandet. Inledningen är densamma som för tjugotvå år sedan då det uppfördes för första gången – en historisk krönika från järnvägens anläggning i Ånge och framåt – men slutet uppdateras varje gång och handlar om de för dagen aktuella samhällsfrågorna i Ånge.
Ångespelet finns på något sätt mitt i allt. Mitt i historien, lokalhistorien är en del av nutid och framtid. Mitt i världen och mitt i Sverige (bokstavligen). Ånge är ett Sverige i miniatyr. Mitt i kulturen, en tummelplats där skolan, kulturarvet och arbetartraditionen möter ungdomarnas egen utlevelse av musik, lust och hopp. ”Ångesplet – mitt i”. Provins 2007:2
I sina fyra barnböcker om skeppet ”Veronica” förmedlar Bengt Ingelstam lekfullt och spännande sina tankar om demokrati och rättvisa. Tiden är 1600-talets slut, 1700-talets början, miljöerna Nordamerika, Kina, Indien, Sydamerika… Allt börjar med att styrmannen Laban, apotekaren herr Velamsson, den tuffe stadspojken Licke, och bonden Jesse sitter fängslade i ett lastrum på fartyget Don Pedro. Det är Portlands grymme tyrann Salamander som har låtit slå dem i bojor. De fyra lyckas göra sig fria, kapar fartyget och döper om det till Veronica och ger sig ut på en segling på alla världens hav. Överallt under sina resor ingriper Laban och hans besättning mot maktmissbruk och sociala missförhållanden.
Matte och Myran heter huvudpersonerna i Bengt Ingelstams kapitelböcker för yngre barn. Matte är åtta år och Myran som är flykting från Kosovo går fortfarande i förskolan. Barnen håller ihop i vått och torrt och upplever små och stora äventyr tillsammans. Myran ger Matte en levande huggorm i födelsedagspresent! Barnen går med mat till Gubben Granbom som flytt till en koja i skogen för att komma undan förvaring i det rosa ålderdomshemmet Skäraton. De ger sig ut på en riskabel vandring på järnvägsspåret, och blir en gång fast på ett drivande isflak. Trots att författaren tar upp allvarliga frågor som arbetslöshet, fördomar och kulturkrockar blir man glad när man läser de här böckerna. Mycket beror på skildringen av Myrans energiska gestalt, hennes oräddhet och positiva inställning till livet trots att hon och hennes mamma lever under ett ständigt utvisningshot. Vågar man gissa att det lilla samhället Mittnäs med post och järnväg heter Ånge i verkligheten?
Bengt Ingelstam låter oss lära känna ännu en framåt flicka med skinn på näsan i serien om Erena. Målgrupp för böckerna om fiskarflickan Erena från Falurien är barn i mellanstadiet. Handlingen utspelar sig på 1700-talet bland fattigfolk och sjörövare, godsherrar och knektar.
Bilden av Bengt ”BIM” Ingelstam är naturligtvis inte hel om man inte nämner hans stora musikintresse. Han spelar saxofon och sousafon i tradjazzbandet ”Barfota jazzmen”.
Och han säljer KP:s partiorgan Proletären varje vecka utanför Coop i Ånge.