Gunhild Tegen
1889 - 1970
Gunhild Nordling föddes på Alnön och växte upp där. Hennes pappa var sjökapten. Hon har skildrat sin barndom i böckerna En flicka växer upp och Du blir aldrig gift. Gunhild var äldst av fem syskon; i sina självbiografiska böcker kallar hon sig därför Alfa - efter första bokstaven i det grekiska alfabetet - eller Ettan. Familjenamnet är Mann eller Elving. När Gunhild var sex år flyttade familjen in till Sundsvall och bodde där på Privatgatan på Södermalm. Gunhild Tegens barndomsskildringar följer nära verkligheten.
-
Skrivet av Gunhild Tegen
Upp- Eros i Uppsala och annorstädes. 1929
- En flicka växer upp. 1932
- Vi kvinnor. 1933
- En fattig studentska. 1934
- En judisk tragedi, [roman med filmmanuskript] 1935
- Vägen över Oxford. 1935 [debattinlägg om Oxfordrörelsen]
- Slavar. 1936
- Livet går förbi. 1937
- Det hände 1933. 1939
- Du blir aldrig gift. 1941
- Jorden runt i krigstid. 1942 [reseskildring]
- Lyckan kommer. 1944
- Den trånga cirkeln. 1945
- De dödsdömda vittna. 1945 [tillsammans med Einar Tegen]
- Vägen till Santa Fe. 1947
- Jakobs skugga. 1953
- Resan hem. 1958
- Årens tröst. 1964 [diktsamling]
-
Skrivet om Gunhild Tegen
Upp- Byström, Inger, Skapandets väg är en lidandes väg. Ett portätt av Gunhild Tegen - en bortglömd författarinna. B-uppsats i litteraturvetenskap. Umeå universitet. Umeå, 1980.
- Tegen, Martin, Einar och Gunhild Tegen. En krönika om deras liv och verk. (Stockholm), 2003, (stencil) Åse, Cecilia, Kärlek och snusk. Gunhild Tegen och 30-talets sedlighetsdebatt. Avdeln. för idéhistoria, Stockholms universitet. Stockholm, 1990.
-
Citat från Gunhild Tegen
Upp(Barnet Gunhild i sitt barndomslandskap på Alnön).
En känsla av saknas smög sig över Alfa. De gingo tysta förbi sågen.
Den står stilla? sade Alfa.
Ja, det är söndag.
Men förr gick den alltid! sade Alfa.
Gjorde den? sade tant Alma. - Jag vet inte. Nu i många år har den stått stilla om söndagarna.
Alfa stannade och tänkte efter. Var det möjligt? Var det en villa? Henne föreföll det som om sågen alltid, dag och natt, söndag och vardag, sjungit sin kromatiska sång, när stockarna löpte genom klingorna, remmarna snurrade runt, hjulen rullade, karlarna ropade och sågspånet yrde... - Men det luktar sågspån! utbrast hon.
Så gott det luktar! Det är sig åtminstone likt! Tant Alma skrattade
Brädgården är sig också lik, sade hon. Och de gingo förbi de höga, luftiga staplarna, som lyste färskt gula.
Då får jag inte se en plankbärare idag, sade Alma nedstämd.
Nej, - skulle det var något nöje ?
- O ja, att se en stor stark karl med en jätteplanka på sin axelkudde balansera på smala bräder mellan staplarna - och sedan kasta ned den med en elegant rörelse - det varkolossalt spännande! Tant Alma skrattade lite torrt.
(Ur "En flicka växer upp")Så går hon en dag med pappa på Storgatan, och de möta en underbart stilig fru med ungt ansikte och alldeles grått hår.
– Pappa, vem var det? frågar Alfa.
– Det var stadsläkarens fru. Hon är författarinna och socialist och kallar sig Harold Gote, när hon skriver böcker.
– O, vad hon var vacker! suckar Alfa. Pappa skrattar. Men han tycker också att hon är vacker.
– Vad har hon skrivit? frågar Alfa.
– Å, en pjäs som heter Lejonets unge. Den skall visst spelas här på teatern.
– Får jag gå? frågar Alfa ögonblickligen. Nej, det tror jag knappast. Det är nog inte för barn.[Alfa blir intresserad av socialismen, fastän hennes pappa röstar på högern, och hon läser allt hon ser om socialismen i Sundsvalls-Posten.]
Så en dag kom Eva i flygande fläng uppför trappan till Alfas vindsrum. …
– Alfa, har du hört! Det skall bli ett protestmöte mot Harold Gote …
– Protestmöte? Vad ska dom protestera mot?
– Ä, begriper du inte – hon är fredsvän och socialist och allting. Och så har hon skrivit en bok om Humanitet och barnalstring.
Det sista viskade Eva.
– Är den så farlig? Frågad Alfa, men även hon blev röd och generad.
– Gräslig! sade Eva – Min mamma säger att den är en skam för stan!
– Har ni den? frågade Alfa intresserad.
– Är du tokig! Inte har vi såna böcker.
Anna satt tyst.
– Du går väl med? sade Eva.
– Gör du?
– Jag ville helst gå med dig, sade Eva förläget.
– Jag går nog inte! Jag tänker läsa den där boken först.
– Hur skall du få tag i den? frågade Eva förfärad.
– Köpa den förstås!
– Är du tokig! Hur skall du kunna säga det i bokhandeln?
Alfa rodnade, men svarade häftigt:
– Jag är väl ingen idiot heller.
Och Eva gick.Alfa gruvade sig fruktansvärt, men hon övervann sin blyghet och gick in i bokhandeln för att köpa ett häfte som bar det förfärliga namnet Humanitet och barnalstring.
Expediten var korrektheten själv, han gjorde ingen annan min än om hon köpt multiplikationstabellen eller katekesen.
Alfa störtade hem för att läsa. Hon väntade något uppskakande och sensationellt, men fann en mycket förståndig och enkel uppsats, vars författarinna ivrade för att fattiga mödrar inte skulle ha så många barn – det var till skada för både mödrarna och barnen.
Färre barn, men bättre kvalitet, var hennes motto. Färre barn kunde få bättre fostran. Man borde inte ha fler barn än man hade tid och råd att uppfostra.
(Ur "En flicka växer upp") -
Mer om Gunhild Tegen
UppHon utbildade sig till folkskollärare. Därefter flyttade hon till Uppsala där hon läste vid Universitetet ett par år. Om den tiden skrev hon senare boken En fattig studentska. Hon återvände till hemtrakten och arbetade som lärarinna vid Sundsvalls flickskola 1913-1914. 1914 gifte sig Gunhild Norling med Einar Tegen, sedermera professor i filosofi.
Gunhild Tegen dolde sig bakom pseudonymer. Under namnet "Tor Tilja" mottog hon 1929 sitt första litterära pris, i en tävling om de bästa novellerna från studentmiljö. Eros i Uppsala och annorstädes blev också hennes litterära debut. Boken är en samling ögonblicksbilder från Uppsala utan någon egentlig röd tråd.Tegen debuterade alltså först vid fyrtio års ålder; hon hade haft drömmar om författande sedan ungdomen. Men moderns förakt för "en diktare i släkten" och Gunhilds eget dåliga självförtroende stod hindrande i vägen. Pseudonymen "Tor Tilja" använde Tegen också då hon någon gång fick sina noveller publicerade i tidningarnas söndagsbilagor.
1936 fick Gunhild Tegen ta emot ännu en litterär utmärkelse, ett delat förstapris för sin roman Slavar; manuskriptet hade hon hade skickat in under pseudonymen "Aino Gad". Slavar kom att bli det centrala verket i Gunhild Tegens författarskap. I Tegens romaner behandlas ofta den kvinnliga sexualiteten; framför allt väckte just romanen Slavar uppseende med sin sexuella frispråkighet. Den boken, men också andra böcker ur hennes 30-talsproduktion, kan betraktas som direkta inlägg i 30-talets sedlighetsdebatt. På så sätt var hon en mycket tidsbunden författarinna, vilket till en del kan förklara att hon har fallit i glömska. Vid sidan av Slavar är novellsamlingen Livet går förbi en höjdpunkt i Tegens författarskap. Kortprosan passade Gunhild Tegens litterära lynne.
Parallellt med novell- och romanskrivandet arbetade Gunhild
Tegen med att skriva berättelser för vecko- och dagspressen, till exempel Idun, ST, GHT, I Hemmets Journal, Året Runt och Svensk Damtidning, Vi och Vår bostad. Den sista text av Gunhid Tegen som trycktes, Årens tröst (1964) var en diktsamling. Tegens första och en enda diktbok kan sägas vara en samlingsvolym ur hennes hela produktion; där finns framför allt dikter från 1950-och 60-talen, men också exempel på poesi från 1920-talet. Kvalitén på hennes poesi är växlande.Omdömena om Gunhild Tegens böcker gick ofta starkt isär: Johannes Edfeldt och Georg Svensson får ge röst åt den samtida kritiken:
Hon berättar redbart och klokt, men hur det nu kommer sig, utöva hennes berättelser ingen riktig suggestion. Hon saknar bland annat originell stil. Vad hon säger är viktigt och i vissa fall upplysande som psykologi. Det saknar inte heller värme och känslighet, men det saknar fläkt och charm. ( JE, BLM 1937, s. 669).
Gunhild Tegen är nämligen en intelligens av mycket positiv och stimulerande art. Hon brinner av behov att ta itu med saker och ting och ruska om människor och väcka dem till insikt. (GS, BLM 1937, s. 669)Gunhild Tegen kände ett stort engagemang för omvärlden och från och med boken Det hände 1933 inleddes en ny epok i hennes författarskap; hon vände blickarna ut mot världen och hennes senare skildringar anknöt till de politiska dagshändelserna. Hon skrev även debattartiklar i Arbetet, Dagens nyheter och Svenska Dagbladet.
Tegen övergick under 1940- och 50-talen från att författa ren fiktion till att skriva fiktion med faktainslag. Man kan kanske säga att hon på ett sätt gjorde en dygd av nödvändigheten. Gunhild Tegen publicerades under sin litterära storhetstid på 1930-talet på Bonniers eller Lindblads förlag. De följande årtiondena var det endast små och udda förlag som vågade satsa på henne. Hon bekostade själv utgivningen av sin sista roman Jakobs skugga.
Tegen var politiskt intresserad. Det var framför allt judeförförföljelserna och emigrantöden i krigets spår som engagerade henne. 1935 kom filmmanuskriptet En judisk tragedi ut. Svensk Filmindustri hade 1933 utlyst en pristävling och Tegens text belönades med ett hedersomnämnande bland nästan 700 insända bidrag. Tillsammans med maken Einar Tegen gav hon tio år senare ut intervjuboken De dödsdömda vittna. Om den boken skrev en samtida kritiker att "den volymen kommer att stå kvar som ett minnesmärke över hennes medmänskliga engagemang."
Innan Gunhild Tegen fick möjlighet att debutera som författare bidrog hon till familjens ekonomi med att översätta från engelska, franska och norska.
Lärare, författare, översättare. Det räcker inte. Gunhild Tegen har en längre meritlista än så. Hon hade under 1940-talet en rådgivningsspalt i Idun under signaturen "Claire", och på 1960-talet var hon under flera år medredaktör i Tidskriften Vi kvinnor. Hon var en av grundarna av Sveriges första Hem- och Skolaförening och några år på 30-talet var hon ordförande i Malmö-Lunds yrkeskvinnors klubb. Gunhild Tegen deltog aktivt i arbetet med flyktingar före, under och efter Andra världskriget. Hennes engagemang i fredsfrågan ledde till att hon var med och bildade AMSA, "Aktionsgruppen mot svensk atombomb" 1958. Tegen var medlem i det socialdemokratiska partiet fram till 1943 då hon lämnade det i protest mot Sveriges återhållsamma flyktingpolitik.