Gunnar Fredriksson

f. 1930

”I min barndom i en fiskarbondes hem var resurserna små till pennor och papper. Därför var vintern min bästa tid, när jag kunde gå ut på de vita åkrarna. Åkerfälten var mina pappersark, i vedboden täljde jag en pinne till penna. När jag tänker efter, var det där det började.”

Gunnar Fredriksson är född och uppväxt på Holmön, men är sedan 1960-talet bosatt i Örnsköldsvik. Han skriver på sin hemsida: ”Troligen är jag den ende öbo som gett sig på det vanskliga att sätta ön på pränt inom bokpärmar. I mina böcker skildrar jag öns näringar, miljöer och människor.” Ända från debuten med Vaktansfolket är ön med i allt. Den största delen av Gunnar Fredrikssons produktion är alltså hämtade från födelseorten Holmön i norra Kvarken, hans utsiktspunkt i världen. Därifrån har han gett sina flesta lägesrapporter, om livet förr, på poesi och prosa.

Diktsamlingen Höga kusten, – en guidebok i poetisk form – och Fredrikssons faktaböcker om olika företeelser i norra Ångermanland – från kronofiske och sörköreri till hästsport – motiverar att han också kan räknas till Västernorrlands författare.


Tillbaka till toppen