Lars Molin

1942 - 1999

”På fars sida finns också släktens ende tryckte berättare före mig, han dog ung och blev känd först långt efter sin bortgång. Han var egentligen tavelmålare och skrev mest för att jävlas med folk och för att få pengar till färg. Men genom det han skrev råkade han formulera ett helt landskaps känslor.”
(”Släkt och förfäder”). Lars Molins farfars bror hette alltså Pelle Molin.

Lars Molin föddes i Undersåker, och där tillbringade han sina två första år. Familjen flyttade till Ångermanland där man bodde i Ed, Sollefteå och i Edsele – där Lars startade ett ishockeylag. Lars dröm var annars att bli flygare, men han klarade inte inträdesprovet. Istället läste han in en ingenjörsexamen och en vägmästarexamen på Hermods och flyttade med sin unga familj från Sollefteå till Gnesta utanför Södertälje, därefter till Östhammar.

Lars Molin var anställd vid Statens Vägverk i sju år, men bytte levnadsbana och blev på heltid regissör, författare och filmare. Som vägmästare lär han alltid ha haft ett anteckningsblock liggande, där han skrev ner sådant som sedan blev insändare i lokaltidningen och så småningom historier som utvecklades till pjäser, filmmanuskript och romaner. Så han fick heta "Den skrivande vägmästaren".


Tillbaka till toppen