Olof Högberg

1855 - 1932

Det är i år – 2005 – 100 år sedan Olof Högberg vann tidskriften Iduns romanpristävling med ett manuskript som han hade kallat ”Nordsvenska öden ur hävd och sägen”. Då boken kom ut ett år senare fick den också ”förnamnet” Den stora vreden. Marknadsföringen av Den stora vreden ledde till en exempellös publicitet kring boken och dess författare; till och med Selma Lagerlöf såg i Olof Högberg en rival om kritikens och läsarnas uppmärksamhet.

”Numera är han dock i vida kretsar bortglömd eller ihågkoms på sin höjd som en provinsiell kuf, mer än en gång dödförklarad i en eller annan mening”, skriver Olof Högbergs levnadstecknare Ingeborg Nordin Hennel i sin bok Gråe Jägarns gudson (2002). ”Ändå har han med jämna mellanrum uppstått på nytt”. Hon påminner bland annat om Peter Oskarsons briljanta dramatisering av Den stora vreden i Iggesunds gamla valsverk 1988.

Olof Högberg föddes den 27 september 1855 i Högsjö socken i Ångermanland. Fadern var bonde och byggmästare. Olof hade fem syskon. 1865 flyttade familjen till en gård i Säbrå utanför Härnösand.


Tillbaka till toppen