Adam Gönczi

En torskbil och en laxodling knuffade Adam Gönczi i rätt riktning genom livet. Den första satte igång en flykt till ett friare liv, den andra till ett spännande yrkesliv och ett lyckligt familjeliv. Sen gick han i pension och blev författare.

Adam växte upp i Ungern under andra världskriget och kommunistregimen. En svensk hjälpsändning med torsk sådde ett frö om en annan tillvaro och 1956 valde Adams mamma att fly med sina två söner till Sverige. Då var Adam en vilsen ung man, men när han fick jobb på laxodlingen i Bergeforsen träffade han både sin blivande fru och sin framtida karriär, den som fiskeribiolog.

Han var 26 år innan han slog rot och kände sig trygg och lycklig. Skrivlusten kliade i honom, men jobbet var för roligt och han hann inte skriva skönlitterärt förrän han gick i pension, men då kunde inget stoppa honom från att skriva allt från barnböcker om flykt till svensk kraftverksutbyggnad och hur radiosändare på fisk även kan användas i brottsbekämpning.

Han kallar det hobbyskrivande och ger ut sina böcker på eget förlag.

”Det är billigare än att spela golf”, säger han.

Fakta om Adam Gönczi

Född: 18 augusti 1936 i Ungern, växte upp i Budapest, flydde till Sverige 1956.

Familj: sambo, två barn, fem barnbarn.

Bor: Härnösand.

Gör: Författare, föreläsare och pensionerad fiskeribiolog.

Genre: Romaner, noveller, mikronoveller.

Böcker: Där vägen tar slut (2002), Berättelser ur ett stycke liv – Livstycken (2009), Organisten (2012), Det stora lyftet (2015), Bert Karlssons långa flykt (2016), Pojken Amans lyckliga dagar (2017), Yodits Fred (2017),De aningslösa (2018).

Kontakt: gonczi100@gmail.com

Mer om Adam Gönczi

Foto och film: Daniel Håkansson

 


Tillbaka till toppen