Mer om Adam Gönczi

Född: 18 augusti 1936 i Budapest, Ungern, växte upp där med mamma, pappa (dog 1945), storasyster, lillebror, flydde till Sverige 1956.

Familj: livskamraten Ulla, dottern Katarina, sonen Tomas, fem barnbarn, Ullas barn och barnbarn. Extrafarfar och extramorfar till ett stort antal eritreanska flyktingbarn.

Bor: Lägenhet i Härnösand.

Gör: Författare, föreläsare och pensionerad fiskeribiolog.

Genre: Romaner, noveller.

Böcker: Där vägen tar slut (2002), Berättelser ur ett stycke liv – Livstycken (2009), Organisten (2012), Det stora lyftet (2015), Bert Karlssons långa flykt (2016), Pojken Amans lyckliga dagar (2017), Yodits Fred (2017),De aningslösa (2018).

Debutålder: 66 år.

På gång: Boken Tant Agda i Käckelbäcksmon, om när äldre människor på landet överges av samhället om de inte har datorvana.

Förlag: Egenutgivning på Papertalk förlag, HLT

Inspiration: Vilhelm Moberg, Per-Anders Fogelström, István Kertész.

Skrivarplats: Arbetsrummet hemma i Härnösand.

Intressen: Resor, opera, klassisk musik.

Kuriosa/(övrigt):  Ett av de första jobben i Sverige var som trågborstare på Bergeforsens fiskodling, sen var fiskeintresset väckt. Var en lovande cellist och kom in på musikkonservatoriet i Budapest som 15-åring men var för lat för att lära sig noter och spelade allt på gehör tills en lärarinna avslöjade honom – och slängde ut honom från utbildningen. Var fiskeriintendent till pensionering och hade en konsultfirma tills han fyllde 80.

Drömmar: Leva ut sina resedrömmar och leva mentalt friskt tills döden kommer.


Tillbaka till toppen