Bo R Holmberg

Bo R Holmberg är Västernorrlands mest prisade författare med en bredd i sitt författarskap som är få förunnat och böcker spridda över stora delar av världen. Men när han börjar skriva har han ofta ingen aning om vart det leder.

Västernorrlands mest prisade författare finns att läsa i stora delar av världen

– Jag börjar skriva helt förutsättningslöst, ofta utifrån en scen jag har sett i huvudet. Sen skriver jag kanske 30–40 sidor, först då kan jag upptäcka om jag har en historia, säger Bo R Holmberg ödmjukt.

Han har snart skrivit i 40 år och hösten 2017 kom hans första självbiografi. Dessförinnan har han skapat närmare 60 böcker, allt från barn- och ungdomsböcker till historiska romaner. Det har också blivit åtskilliga teatermanus.

Bo talar varmt om vikten av att läsa

Det är inte för att förändra världen han skriver, men han pratar ofta sig varm om läsningens betydelse för både barn och vuxna. Så fastän han kunde leva på sitt författarskap fortsatte han att jobba deltid som lärare. Nu är han pensionär och tycker att han får mindre gjort. Men får han en deadline händer något. Då är han färdig tre, fyra månader innan.

Han skriver 20 minuter, reser sig och går en sväng i lägenheten eller ute, skriver 20 minuter igen, fortsätter så. Blir det tomt i huvudet får han gå längre, då lossnar idéerna i hjärnan.

Fakta

Född: 5 februari 1945, uppväxt i byn Loön vid Ångermanälven nära Nyland i Kramfors kommun.

Familj: gift, tre vuxna barn, fem barnbarn.

Bor: Lägenhet i Örnsköldsvik.

Gör: Författare, dramatiker, pensionerad lärare. Föreläser om vikten av att läsa.

Genre: Barnböcker, ungdomsböcker, bilderböcker, grafiska romaner, deckare, historiska romaner, teatermanus, kortfilmsmanus.

Böcker i urval av hans närmare 60 titlar: Han sa ja! (1991), När isen gått (1997), En dag med Johnny (2002), Liemannen (2002), Eddie Bolander & jag (2005), Bortom saknaden (2011), Inte långt från älven (2017).

Kontakt

E-postadress: borholmberg@gmail.com

Webbplats: www.borholmberg.net

Mer om Bo R Holmberg

Foto och film: Daniel Håkansson

 


Tillbaka till toppen