Grzegorz (Gregor) Flakierski

Polsk, judisk, svensk, skribent och författare. I den ordningen beskriver Grzegorz Flakierski sig. Han som kom till Sverige 1969 när antisemitism gjort det svårt för judar att leva i Polen. Då var han 13 år.

Han ger sina polsk-judiska släkthistorier liv

Efter ett år hade han lärt sig svenska, förmodligen tack vare Pippi Långstrump, han är inte helt säker. Som ung vuxen läste han "Hundra år av ensamhet" av García Márquez och drabbades av tjugo års skrivkramp. Så makalöst bra var den.

Föräldrarna kom från fattiga familjer men mamman blev barnläkare och pappan nationalekonom och de hade stora ambitioner för sina egna barn, men Grzegorz jobbade med det som föll honom in: hotelljobb, körde truck, drev en kvartersbutik, det var ju så roligt att träffa människor. Och så läste han kopiöst mycket, även en fil. kand. i humaniora.

Hittade hem i Ångermanland

Men när han träffat sin andra fru hittade han av en slump sin plats på jorden och de lämnade Stockholm. I en liten by utanför Kramfors med en vidunderlig utsikt över Ångermanälven, skog och historia hittade han äntligen sin plats bland orden.

Här får barndomens berättelser om släktens öden, förintelsen, andra världskriget ta form. Plus en massa andra berättelser. Och mamma och pappa är stolta.

Fakta

Född: 18 februari 1956 i Warszawa. Växte upp där med mamma, pappa och lillasyster. Emigrerade till Göteborg 1969.

Familj: Fru, två vuxna barn, tre barnbarn, katt.

Bor: Hus i Frånö, Kramfors kommun.

Gör: Kulturjournalist och författare.

Genre: Prosa.

Böcker: Statskuppen i Norrland (2010), Knockout (2014), Familjealbum (2017). Debutboken finns som talbok på Legimus.

Kontakt

Blogg: hamnvikens-hojder.blogspot.se

E-postadress: gregor.flakierski18@gmail.com

Mer om Gregor Flakierski

Foto och film: Daniel Håkansson

 


Tillbaka till toppen