Jonas Moström

Jonas Moström lever sin dröm. Han ger ut en deckare om året och skulle kunna leva på sitt skrivande men det vill han inte. <br> – Jag är alldeles för social för det, mitt jobb som husläkare är en perfekt kombination med att vara författare, säger han.

Deckardoktorn lever av den sköra tråden mellan liv och död 

Han kallas Deckardoktorn och delar sin tid mellan att rädda liv som läkare och ta livet av folk i sina deckare. Båda jobben är lika viktiga för i mötena med patienterna får Jonas mycket inspiration, även om ingen så klart kan känna igen sig i hans böcker, och skrivandet blir ett sätt att reflektera över det som hänt på vårdcentralen.

Skrev när dottern sov

Han började skriva när han var pappaledig med första dottern och förlade handlingen till Sundsvall eftersom han nyss jobbat på Sundsvalls sjukhus.

– Det går att få in allt i en deckare: samhällskritik, spänning, relationer, sex, utan att det blir krystat. Det är svårt i en skönlitterär roman, säger han.
Kör han fast i skrivandet, grunnar han en timme och så löser han problemet, ungefär som i jobbet som läkare. Och när ett manus är på väg till förlaget är han redan igång med nästa bok.
– Jag tar aldrig paus från skrivandet, jag är arbetsnarkoman, säger han.

Fakta

Född: 6 maj 1973 i jämtländska Bräcke

Familj: Frun, två döttrar.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Gör: Deckarförfattare och husläkare.

Genre: Deckare.

Böcker: Dödens pendel (2004), Svart cirkel (2006), Hjärtats mörker (2008), Rymd utan stjärnor (2009), Mirakelmannen (2010), Evig eld (2011), Stryparen (2012), Storsjöodjuret (2013), Himlen är alltid högre (2014), Dominodöden (2015), Midnattsflickor (2016), Trogen intill döden (2017). Samtliga böcker finns i pocket, som ljudböcker och talböcker på Legimus.

Kontakt

Webbplats: www.jonasmostrom.se

Mer om Jonas Moström

Foto: Monica Gustafsson


Tillbaka till toppen