Kristina Sandberg

Vad är mest utmanande att skriva om för en feminist som lever i ett jämlikt äktenskap på 2000-talet? För Kristina Sandberg var det 40-talets hemmafru, kvinnan som fogade sig i samhällets förväntningar.

Feministen som synliggör hemmafrun

Kristina Sandberg visste redan som barn att hon ville skriva, skriva så bra som hon bara kunde. Att slå igenom var inte det viktiga.

Hon förstod att hon behövde något att leva på för att kunna leva sin författardröm och hade hon inte haft telefonskräck som ung kunde det ha blivit journalist, nu blev det psykolog. Men den första boken blev antagen redan i början av psykologutbildningen på 1990-talet.

Lyssnar in rätt språk

Hon skriver i sängen, påbörjar texten för hand i ett kollegieblock. För att det ska gå att skriva en ny bok måste hon lyssna in rätt språk för det tema hon utforskar. Hemmafrun Maj i Ö-vik måste låta trovärdig. Så trovärdig blev hon att Kristina både fick ett Augustpris och separationsångest. Hon ville inte lämna Maj.

Böckerna får läsarna att förlåta sina mammor

Med framgången har hon insett att författaren Kristina gör psykologens jobb att hjälpa människor att läka.

– Det är så många som säger att de har gått i terapi men att det är först när de läst mina böcker som de har förstått sin mamma och mormor. Och kunnat förlåta.

Fakta

Född: 6 december 1971 i Sundsvall där hon växte upp.

Familj: Gift, två döttrar, katt.

Bor: I Haninge söder om Stockholm.

Gör: Författare på heltid. Är utbildad psykolog.

Genre: Prosa.

Böcker: I vattnet flyter man (1997), Insekternas sång (2000), Ta itu (2003), trilogin Att föda ett barn (2010), Sörja för de sina (2012), Liv till varje pris (2014), kokboken I köket hos Maj (2016, tillsammans med Lotta Kühlhorn). Samtliga böcker finns som talböcker på Legimus.

Kontakt: Författarcentrum Norr, Författarcentrum Öst, Norstedts förlag.

Mer om Kristina Sandberg

Foto och film: Daniel Håkansson

 


Tillbaka till toppen