Maria Hamberg

Svärmor tackade nej till att få hennes nedskrivna recept i födelsedagspresent. Hon ville ha en berättelse. Det fick hon. Sen kom idéerna till första romanen vid löpande bandet på lastbilsfabriken.

Hon har prisats för sitt sätt att förnya arbetarlitteraturen

–  Jag är otroligt omständlig när jag skriver. Jag skriver om vartenda ord, varenda bokstav åtskilliga gånger. Om inte jag som författare orkar läsa det jag skriver hur ska jag då tro att läsaren orkar, säger hon.

Fast skrivandet har förändrats genom åren. När svärmor fått igång Marias skaparkraft stod hon vid ett löpande band och skruvade ihop lastbilar på Scania. När formuleringarna kom till henne skrev hon ner dem på baksidan av monteringsanvisningarna och stoppade i bakfickan på blåstället.

Universella strömningar når det undermedvetna

Manuset till sin bok om kvinnlig vänskap skrev hon vid skrivbordet. Det var klart innan bästsäljaren Ferrante från Italien slog igenom, men sjukdom kom emellan och sinkade utgivningen.

– Jag tror det finns något universellt som går att känna av undermedvetet, som det här med kvinnlig vänskap, vem vet, säger Maria Hamberg.

Fakta

Född: 28 november 1954 vid Skulebergets fot i Docksta. Växte upp på ett småbruk med mamma, pappa, storasyster, två yngre bröder.

Familj: Gift, två barn, två barnbarn.

Bor: Hus i Ullånger sedan 2009, har även bott i Luleå och Stockholm.

Gör: Författare, krönikör och bokrecensent.

Genre: Romaner och noveller.

Böcker: På väg till natten: noveller (2002),  Några gjorde hålen ... : noveller, dokumenteller, akvareller (2004 tillsammans med Roine Jansson),  Greklandssommaren (2008),  Drömfabriken (2010), Till min allra bästa vän (2017), Allt under himmelens fäste (2018). På väg till natten, Drömfabriken och Till min allra bästa vän finns som talböcker på Legimus.

Kontakt

E-postadress: hamberg.maria@gmail.com

Foto: Monica Gustafsson, film: Daniel Håkansson


Tillbaka till toppen