Mats Jonsson

Han ritade sin första serie när han var fyra år. Självbiografisk. Mer än 40 år senare lever Mats Jonsson på att skapa serieromaner om sitt liv som ensambarn, som mobbad och att växa upp i Bollstabruk.

Mats självbiografiska serieromaner är sällan svart-vita

Det började med Bamse och sen har kärleken till serier bara växt. Redan som liten hade han två drivkrafter: att rita serier och att ge ut dem.

Det som hade kunnat vara en lycklig barndom på landet solkades ner av mobbning på högstadiet. Räddningen blev att rita serier, både då och när minnena kom i kapp honom som vuxen.

Skapar alltid med penna och papper, aldrig digitalt

Barndomsskildringen Pojken i skogen är hans läkebok, som har följts av flera andra med fokus på honom själv. Alltid med papper och penna, aldrig digitalt. Skapandet är fysiskt, taktilt.

Men även om Mats liv kan te sig fyrkantigt, börjar han sällan på ruta 1.

–  Jag gör ett synopsis, men sen ritar jag huller om buller, mina serieromaner är som ett lapptäcke, jag följer lusten och ritar det roligaste först och sparar det jobbiga till sist, säger han.

I sin bok Nya Norrland lyfter Mats blicken och ritar konflikten mellan stad och landsbygd. Som en läkebok för hans Bollstabruk.

Fakta

Född: 12 februari 1973 i Södertälje, växte upp i Bollstabruk.

Familj: fru och dotter.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Gör: Serieskapare på heltid sedan 2018.

Genre: Serieromaner, självbiografiska serier, barnböcker, fanzin.

Böcker: Unga norrlänningar (1998), Hey Princess (2002), Pojken i skogen (2005), I detta satans rum (2008), Mats kamp (2011), Monstren i skogen (2013), Världens räddaste katt (2014), Emelie Nicklasson och jag (2015), Nya Norrland (2017). Barnböckerna finns som talböcker på Legimus.

Kontakt

E-postadress: omringaren@hotmail.com

Mer om Mats Jonsson

Foto och film: Daniel Håkansson


Tillbaka till toppen