Gastronauten som vann guld i kokboks-VM

Steven Ekholm är ett ensambarn och en sökare som ständigt snubblar på vita fläckar på kartan och får skriva sina egna guideböcker. Ofta flera år för tidigt för den stora allmänheten, som vandringsboken till Höga kusten och läroboken om fantasy. Men boken om mathantverket i Höga Kusten kom i rätt tid och tog hem guld i kokboks-VM.

Det är de goda berättelserna som driver honom och hans levebröd har Michelinstatus.

På en trestjärning krog i Baskien förlorade han oskulden till ”fine dining”, utsikten från en hästrygg i Patagonien ledde till slutsålda guideböcker - om Höga Kusten. Föraktfulla lärarkollegor fick honom att dra en lans för att ge fantasy status bland elever och unga. Han som suttit under Tolkiens träd i Oxford och läst Harry Potter långt innan boomen nått Sverige.

– Jag vill ha en förändring med allt jag skriver, få folk att se Baskien utan att tänka terrorism och ETA, låta människor inse vilket slit det är att vara fiskare i Östersjön och hjälpa unga till läsupplevelser, säger han.

Fakta om Steven Ekholm

Född: 26 september 1968 i New York. Kom till Sundsvall som 1,5-åring, växte upp där.

Familj: Fru, två vuxna döttrar.

Bor: Hus i Örnsköldsvik.

Gör: Författare, frilansskribent, litteraturkritiker, utbildad gymnasielärare i svenska och engelska.

Genre: Fakta, läromedel, vandring, resor, mathantverk, vin.

Böcker i urval: En guide till fantasy (2000), Fantasy (2000, antologi), Höga Kusten, vandring (2013), Mitt Baskien (2016), Höga Kusten: vår del av världen – ursprung, råvaror och smaker (2017).

Kontakt

Webbplats: stevenekholm.wordpress.com

E-postadress: stevenekholm@gmail.com

Mer om Steven Ekholm


Tillbaka till toppen