Handeln i stor förändring: ”man måste tänka utveckling för att vara kvar”

2021-12-21 09:53

Elin Vikström Aloandersson är utbildad silversmed och formgivare. Tillsammans med fem andra driver hon Gaupa Hantverk i Östersund. De har förstått vikten av förändring i en hårt ansatt bransch och deltar även i ESF-projektet Handelskraft.

Företaget grundades 93´ och här möts du av genuint jämtländskt hantverk oavsett om du besöker Gaupa Hantverk på Zätagränd i Östersund eller via deras webbshop. Elin och hennes kollegor är inte sena att förstå, att ska du överleva inom handeln idag, gäller det att vara påhittig. Precis ur den aspekten kom ESF-projekt Handelskraft till, för att stärka kompetensen hos handelsanställda och skapa förutsättningar för hållbara och konkurrenskraftiga handelsföretag.

- Försäljningen störtdök verkligen när pandemin kom. Men vi har haft is i magen och klarat oss. Vi hade pratat länge om att starta en webbshop men när pandemin kom fokuserade vi på den på riktigt. Webbshoppen är en viktig länk för oss ut, säger Elin.

Det måste hända ännu mer

I 30 år har Gaupa Hantverk jobbat för att lyfta lokala hantverkare och sälja deras produkter. Just nu säljer de åt 111 olika hantverkare. Elin hintar om att de har fler saker på gång i framtiden och tillsammans ser de sex delägarna att utveckling är ett måste för att överleva.

- Man måste tänka framåt och tänka utveckling för att vara kvar. Det går inte att bara ha fysisk butik eller bara ha webbshop. Vi har lite planer på vart vi vill, Handelskraft har också gjort att jag fått i gång mer tankar. Dels för att Handelskraft är ett forum där de bollas frågor med andra inom handeln och dels för att man får höra proffsens syn på det. Vi är i den fasen där det måste hända mer, säger Elin.

Gått alla utbildningar

Tillsammans har Gaupa Hantverk, de sex delägarna och deras butiksanställda, gått alla utbildningar som Handelskraft erbjuder.

- Vi har olika intresseområden och uppskattar att vi kunnat skicka olika deltagare på utbildning. Jag har gått “Sociala meder”, “E-handel” och “Modernt ledarskap”. Jag vet att några av mina kollegor deltar i ”Butikskommunikation” idag. Det är även bra att kunna skicka en anställd på en kurs, säger Elin.

Skulle du rekommendera fler att vara med i Handelskraft?

- Ja, det skulle jag absolut! Vi har gått alla utbildningar och tyckt det funnits något för alla att leta reda på! Det är väldigt kul att få ny input och lära sig nya grejer, avslutar Elin.

Om Handelskraft

Funderar du över din utveckling och roll i morgondagens handel? Projektet Handelskraft är till för dig som jobbar inom handeln i region Västernorrland eller region Jämtland Härjedalen. Du får möjlighet att ta del av kostnadsfri utbildning som stärker din roll i en ständigt föränderlig bransch.

Vill du också delta i projektets utbildningar?

Vi erbjuder bland annat kompetensutveckling inom butikskommunikation, ledarskap, marknadsföring i sociala medier och strategi för digital marknadsföring.

Ta del av hela utbildningsplanen


Tillbaka till toppen