Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Testning av pågående arbete med teknikslingan för MTB på Södra Berget. Foto: Vincent Arvidsson

Cykelprojektet Dynamo Sundsvall rullar på

2021-07-09 13:38

Bygget av Sundsvalls nästa stora besöksanledning har rejäl fart sommaren 2021. ”Just nu är det här den största satsningen på cykelturism som görs i Sverige”, berättar projektledaren Vincent Arvidsson.

Det är viktigt att satsa på fritidsaktiviteter och friluftsliv för att människor ska vilja besöka och bo i Sundsvall. Projektet ”Dynamo Sundsvall – ett affärsutvecklingsprojekt på rull” skapar nu ett nav för terrängcykling och cykelturism i området kring Friluftscentrum Södra Berget. Från och med 2020 och till och med 2023 ska det under tre år anläggas banor för terrängcykling i området kring Södra berget. Det blir motionsbanor, banor för nybörjaren och även längre spår. Projektet satsar också på en pumptrack som till exempel kan monteras upp på Sundsvalls torg vid ett event.

- Hittills har projektet fokuserat mycket på att söka tillstånd, be markägare kring Södra berget om tillåtelse att dra leden förbi dem och så vidare. I sommar är vi igång med själva anläggningsarbetet i området kring Friluftscentrum Södra berget. I juli kommer det förhoppningsvis gå att cykla den första teknikslingan uppe på Södra berget, säger Vincent Arvidsson.

Framför allt är Dynamo Sundsvall ett affärsutvecklingsprojekt som syftar till att öka konkurrenskraften för små och medelstora företag inom besöksnäringen och skapa hållbar tillväxt med hjälp av nya affärsmodeller och utvecklade affärsidéer, anpassade utifrån cyklisternas behov. Insatserna ska resultera i nya produkter, tjänster och tillväxt i befintliga och nya företag.

Besöksnäringsdragare

- Det här känns fantastiskt bra och jag tror verkligen att projektet har potential att bli en av de största ”besöksnäringsdragarna” i regionen. Titta bara på hur besöksnäringen har utvecklats i till exempel Åre, Järvsö och Trysil tack vare deras satsningar på terrängcykling och cykelturism, och det här kommer att bli en anläggning och ett besöksmål i nationell toppklass, säger Vincent Arvidsson.

Sundsvalls kommun satsar åtta miljoner, Region Västernorrland 1,9 miljoner och Tillväxtverket har gått in med drygt nio miljoner kronor. Ett tjugotal föreningar och företag satsar också pengar och arbetstid.

Informationssida om Dynamo Sundsvall