Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Demokratihöst med Regionbiblioteket

2021-09-30 09:37

Under hösten genomför Regionbibliotek Västernorrland tillsammans med länets folkbibliotek kampanjen Demokratihösten 2021. Genom inspiration från regeringens satsning "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati" vill kampanjen bidra till att säkra en levande och uthållig demokrati för framtiden.

- Att vi har en demokrati är inget vi kan ta för givet. I såväl Sverige som i vår omvärld finns utmaningar kring mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och vi kan dessvärre aldrig vara säkra på att vi rör oss i rätt riktning. Därför är det viktigt att bibliotek tar sitt uppdrag på allvar, att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, säger Peter Björkman, Samordnare, Regionbibliotek Västernorrland.
 

Aktiviteter under hösten

I den regionala satsningen sker både gemensamma och lokala aktiviteter i folkbibliotekens regi. Bland de gemensamma aktiviteterna kan nämnas; livestreamade föreläsningar, korta filmer om demokrati och webbartiklar om kvinnliga rösträttskämpar.
- Som regionbibliotek hoppas vi att denna satsning ska stärka bibliotekspersonal i sin viktiga demokratiska roll. Vi tror att biblioteken har stor potential att bidra till en god samhällsutveckling, särskilt när de samverkar med andra aktörer i lokalsamhället. Därför är det naturligt att lägga särskild kraft på uppdraget under det nationella kampanjåret Demokratin 100 år, säger Peter Björkman.
 
Biblioteken kommer att uppdatera sina webbsidor med aktiviteter löpande under hösten.
 
 
Kontakt:
Carin Collén, Bibliotekskonsulent
0611-845 09
carin.collen@rvn.se