Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Anna Nilsson och David Nilsson, Gårdsbutiken Nordingrå.
Anna Nilsson och David Nilsson, Gårdsbutiken Nordingrå.

Gårdsbutiken har fått dröminvesteringarna på plats

2021-03-19 09:45

Gårdsbutiken i Nordingrå hade länge drömt om att utveckla sitt företag. När Region Västernorrland utlyste utvecklingschecken passade de på att söka stöd för att ta fram grafisk profil och kommunikation och bygga om köket.

I Nordingrå, hjärtat av Höga Kusten, ligger de familjeägda företaget Gårdsbutiken. Det är ett besöksmål som består av restaurang, café, butik och växthus.
- Vi är allra mest ett besöksmål från maj till augusti. Utöver det har vi en produktion av delikatesser på gården, vi gör marmelader, sylt, saft, glögg, säger David Nilsson som äger Gårdsbutiken tillsammans med sin fru Anna Nilsson.

Utveckla företaget

Gårdsbutiken sökte sin första utvecklingscheck precis i början av pandemin. De mjuka investeringarna bestod i en grafisk profil, ny annonsmall, broschyrer och att bygga upp en bildbank för företaget. De fick även stöd för hårda investeringar för att få en smidigare servering i restaurangen samt värmelampor till uteserveringen.

- Det är en jätteförmånlig check att kunna söka. Det är fantastiskt att få stöd för dessa investeringar. Jag hoppas att det är fler som passar på och vågar försöka utveckla sig själva och sitt företag i den här tiden. Det är också lite gambling i vår synvinkel eftersom vi inte vet hur sommaren blir, säger David Nilsson.

Rustar för en rekordsommar till

- Vi har varit relativt lyckligt lottade i pandemin, vi har tappat försäljning av delikatesser till återförsäljare runt om i landet, men däremot går försäljningen i vårt eget län bra. För besöksmålets del så slutade det med en toppsäsong förra sommaren. Det märks att hela Höga kusten blev ett populärt besöksmål förra sommaren, och många besökare kom till oss också, säger David Nilsson.

Gårdsbutiken har beviljats en till utvecklingscheck för att bland annat utveckla sin hemsida i linje med den grafiska profilen de tog fram förra året. Genom att sökmotoroptimera webbshoppen hoppas de nå fler kunder och nya målgrupper. Om beviljat stöd är slutredovisat kan företag nämligen söka flera checkar, men för investeringar i ett annat område.

Med hjälp av andra utvecklingschecken kunde de också bygga om i produktionsköket. Tidigare gjorde man delikatesser i restaurangköket men med separerade kök är det möjligt att producera delikatesser även fast restaurangen är öppen. Då de olika köken kan fokusera på olika saker förlängs sommarsäsongen för restaurangen. En viktig satsning då restaurangen lockar många besökare och sysselsätter tjugofem personer varje säsong.

Betydelsefullt stöd

- Det här har betytt jättemycket för oss och för att kunna utveckla företaget. Vi har drömt om att kunna göra de här investeringarna och nu har vi fått det på plats! Det gick bra i somras och såklart är alla faktorer med och hjälper till, men vi tror definitivt att detta bidrog, säger David Nilsson som har fullt upp att rusta för en toppsommar till.

Om utvecklingschecken

Utvecklingschecken är en del av Region Västernorrlands regionala företagsstöd. De regionala företagsstöden är statliga medel för att främja investeringar i regionen som skapar tillväxt. Utvecklingschecken riktar sig till små och medelstora företag och för investeringar i marknadsnära affärsutveckling. Utvecklingschecken togs fram efter utbrottet av Coronapandemin för att hjälpa regionens företag att ställa om till följd av ändrat kundbeteende. Region Västernorrland beviljade 695 företagsstöd under 2020 vilket var en ökning med 287 procent mot för året innan. Merparten av dessa 695 beviljade företagsstöd var utvecklingscheckar.

Vilka företag kan söka utvecklingschecken?

Små -och medelstora företag med verksamhet i Västernorrland som har 1-249 sysselsatta eller anställda och högst 500 miljoner kronor i omsättning. Utvecklingschecken kan beviljas även om lokal konkurrens förekommer.

Läs mer på www.rvn.se/utvecklingscheck