En del av konstverket "Festplats".

Hanna och Tove skapade konst i naturen med hjälp av utvecklingsstöd för professionella kulturskapare

2021-11-11 15:45

Konstnärerna Hanna Silverlind och Tove Gulliksson mottog Region Västernorrlands utvecklingsstöd för professionella kulturskapare och skapade land art i Lomtjärn utanför Sundsvall. En ny ansökningsperiod för utvecklingsstöd är igång just nu.

Land art som konstform utgår alltid från en viss plats i naturen, ofta en bit bort från samhälle och bostäder. Vid skapandet uppstår tillfälliga eller permanenta konstverk av material som finns på platsen. Det kan vara exempelvis stenar, sand, hela träd eller vattendrag. Tove och Hanna har nyligen skapat inom konstformen i Lomtjärn utanför Sundsvall.

- Verken vi skapat i Lomtjärn kan sägas vara semi-permanenta då de över tid kommer att nötas bort av regn och blåst, säger Tove Gulliksson.

Möjligt genom utvecklingsstöd

Utvecklingsstödet som Tove och Hanna tog emot har syftet att möjliggöra gränsöverskridande samverkan mellan och skapa arbetstillfällen för professionella konstnärer. Projektet har tagit de båda konstnärerna till en ny och spännande plats där de fått möjlighet att skapa tillsammans.

- Det har varit väldigt roligt att samverka i ett konstprojekt och att kunna stöta och blöta idéer tillsammans, och tänka större än vanligt. Båda verken som skapats tar upp en stor rumslig yta i olika skogsmiljöer i Lomtjärn. Vi pratade igenom platsens historia och vilka verksamheter som finns där nu. Hur Lomtjärn Retreat kan integrera land art i sin fortsatta verksamhet med musik, dans, yoga, muntligt berättande och konstrundor, säger Hanna.

Att arbeta med land art är ett sätt att förhålla sig till de begränsningar och ramar som skapas av de lokala ekosystemen på en plats.

- Det känns som en otroligt relevant utmaning att se vad som går att skapa inom ramarna för de lokala ekosystemen - med tanke på utvecklingen av framtidens hållbara samhällen. Att arbeta med land art är i praktiken som att utöva filosofin “gräv där du står”. Något vi utforskade med förtjusning under processen med samverkansprojektet, säger Tove.

Land art använder material på plats

Att använda material som finns på platsen för att skapa uttryck, och att försöka att inte tillföra så mycket material utifrån kan vara en utmaning.

- Vad har platsen att säga? Vad upptäcker vi som konstnärer på platsen? Vilka material finner vi? Vad är det möjligt att skapa för former, färger, kontraster, berättelser av materialen som finns på platsen? Vi hittade kottar, träd, löv, ett hygge, en blandskog, vinden, markens rötter, rishögar och mycket annat i vårt letande efter konstnärsmaterial på platsen. Resultatet blev till slut som två rum i naturen. Ett rum kallar vi för “Blå rand” och där har vi färgat in björkar med blåbär. Det andra rummet heter “Festplats” och där har vi skapat ett utrymme med girlanger mellan träden, säger Hanna.

Gränsöverskridande samarbete: Land art möter Lomtjärns kulturcenter
Konstnärer: Hanna Silverlind och Tove Gulliksson
Kulturarena: Lomtjärn Retreat & konferens
Plats: Njurunda
Hitta hit: Kontakta gärna Lomtjärn Retreat om du är nyfiken på att se konstverken, eller gör ett besök under Njurundas konstrunda.

Det är nu återigen möjligt att söka utvecklingsstödet. 

Region Västernorrland - Utvecklingsstöd för att uppmuntra gränsöverskridande samverkan i konstnärliga uppdrag

 


Tillbaka till toppen