Välkommen till en föreläsning om häxprocessen i Salem

Häxmuseet på Hola samarbetar med Salem Witch Museum – ordnar gemensamma föreläsningar

2022-05-13 09:31

Häxprocessernas grymheter på 1600-talet i Europa och Sverige är allmänt kända. Men visste du att även personer i USA anklagades och dömdes för häxeri? Måndag den 16 maj kan du få veta allt om detta i en digital föreläsning levererad av Salem Witch Museum.

Det är HansOlov Furberg på Region Västernorrland som tillsammans med Ninni Mellander, Kramfors kommun, har kontaktat det amerikanska muséet för att se om det inte fanns ett intresse för samarbete.

- De visste lika lite om händelserna hos oss som vi om deras häxprocesser. När vi lade fram idén om en gemensam föreläsningsserie nappade de genast, berättar HansOlov Furberg, verksamhetschef, Kultur och bildning, Region Västernorrland.

- Under resans gång har det kommit fram att en av våra kontaktpersoner vid Salem Witch Museum har svenskt påbrå, så det blir en kompetensutveckling för båda parter, säger HansOlov.

Liknande händelseförlopp och efterbearbetning

Vid häxprocesserna i Salem, som ägde rum mellan februari 1692 och maj 1693, anklagades mer än tvåhundra personer för häxeri. Trettio bedömdes vara skyldiga och nitton avrättades genom hängning. Majoriteten av de avrättade var kvinnor.

Precis som i Torsåker ser man i Salem att historien är så viktig att bevara att ett särskilt museum har byggts upp med en spännande och illustrerande utställning som lockar många.

Välkommen till två digitala föreläsningar

Nu vill de två museerna sprida varandras berättelser och bjuder in till två digitala föreläsningar.

- Den 16 maj får vi lyssna till våra amerikanska vänner och 5 juni är det dags för oss att berätta om de svenska händelserna. Föreläsningarna är cirka 45 minuter långa och det finns möjlighet att ställa frågor, säger Ninni Mellander, kulturchef, Kramfors kommun.

Tycker du att det låter spännande och vill veta mer? Häng då med på föreläsningarna! De kommer att sändas via Zoom och genomförs på engelska.

Föreläsning 1 – måndag 16 maj kl 15.30
Föreläsare: Rachel Christ- Doane, Director of Education, Salen Witch Museum

Länk till föreläsningen

Föreläsning 2 – söndag 5 juni kl 17.00
Föreläsare: Maria Nordlund, arkeolog och museipedagog vid Länsmuseet Murberget, Härnösand

Länk kommer senare


Tillbaka till toppen