Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Sjukvårdspersonal i samtal

I Sollefteå utbildas nu medicinska sekreterare

2021-07-14 14:55

Vid Hola folkhögskola pågår en satsning på att utbilda Medicinska sekreterare. Utbildningen finansieras av särskilda statliga medel för yrkeskurser på folkhögskola och är en del av äldreomsorgslyftet.

Yrkeskursen är en distansutbildning med träffar på filialen i Sollefteå och kursen har ett nära samarbete med primär- och specialistvården. Deltagarna får utöver föreläsningar även göra studiebesök som ger dem inblick i, och kunskap om. aktuella IT-system mm. En väldigt stor och viktig del av kursen är LIA- lärande i arbete där deltagarna får omvandla sina teoretiska kunskaper till praktiskt arbetsförfarande. Kursen avslutas med att deltagarna genomför en självständig och yrkesrelevant vetenskaplig studie.

– Det känns väldigt bra och meningsfullt att vi kan erbjuda en tvåårig yrkesutbildning i norra delen av länet – och dessutom på en av våra egna folkhögskolor, säger Lena Karlsson, tidigare Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland.

HansOlov Furberg, Verksamhetschef för Kultur och bildning i Region Västernorrland understryker folkhögskolans viktiga roll som en del i den regionala kompetensförsörjningen:

– Vi har fått frågor angående utbildningen och vad utbildningen leder till och här vill vi förtydliga att vi, precis som flera andra folkhögskolor, planerar och genomför en utbildning av hög kvalité. Utbildningen på Hola Folkhögskola kan leda till ett kvalificerat arbete som medicinsk sekreterare inom vår egen region eller någon annanstans i landet.

Folkhögskolans yrkesutbildningar styrs inte av Myndigheten för Yrkeshögskolan utan via statsbidrag från Folkbildningsrådet som också säkerställer kursens kvalitet. Utbildningen på Hola folkhögskola ställer likvärdiga krav jämfört med övriga utbildningar till medicinsk sekreterare i landet. Den innehåller förutom patientrelaterad dokumentation och administration bland annat medicinsk terminologi, vårdjuridik, anatomi, fysiologi och sjukdomslära samt medicinsk engelska.

Hola Folkhögskola - Medicinsk sekreterare