Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Maria Åslin är VD för GB Verkstads & Industrivaror AB

Pandemin snabbar på digitaliseringstakten inom industrin

2021-05-05 19:26

Sundsvallsföretaget GB Verkstads & Industrivaror AB har 40-årsjubileum i år. 40 år i industribranschen ger dem en gedigen kompetens och erfarenhet, med den i bagaget ska de utveckla och förnya företaget. Utvecklingsresan startade i regionens projekt Smart industri 2.0.

Genom att ha leverantörer i hela världen sköter GB Verkstads & Industrivaror AB samordningen av industriförnödenheter till regionens industri. Sortimentet består i allt från fästelement, lyft och kap till kullager och personskydd. De har också en egen avdelning för tillverkning av hydraulikslang. Idag exporterar de till Indien men i övrigt finns kunderna på hemmaplan.

- Vår specialtjänst GB+, innebär att vi tar över inköp och lagerhållning av en mängd olika industriförnödenheter och framför allt av fästelement till regionens tillverkande industrier och verkstäder. Vi tar ut produkterna efter deras ritningar eller genom deras affärssystem och plockar precis de delarna som de behöver för montagen och levererar dessa den dag de ska monteras, det blir en effektiv lean production för kunderna, säger VD Maria Åslin.

Digitaliseringstakten har ökat

Maria Åslin axlade rollen som VD för GB Verkstads & Industrivaror AB i januari 2020.

- När jag kom ny blev jag tipsad om att delta i ett ledarskapsutvecklingsprogram genom regionens projekt SMART 2.0. Jag tycker att utvecklingsprogrammet hade ett bra innehåll som vi har kunnat applicerat på vår egen verksamhet. Det var värdefullt att delta i projektet och dessutom knöt jag nya kontakter med andra i branschen, säger Maria Åslin.

Nu ska GB Verkstads och Industrivaror hoppa på nästa utvecklingsprojekt och delta i Smart Industriell Modernisering i Mittregionen (SIMMITT).

- Vi vill vara med i SIMMITT för att vi vill växa som företag. Erfarenheten finns hos personalen och vi jobbar mot stora industrier men vi ser fram emot att få hjälp med hur vi kan öka vår egen digitalisering och lean production i företaget, säger Maria Åslin.

Just digitaliseringsmognaden beskriver Maria Åslin som en utmaning. Hon upplever också att pandemin gör att de ökat takten och att de har digitaliserat otroligt mycket på kort tid.

- Om vi kan ta vara på all erfarenhet och kompetens från 40 år med hjälp av digitaliseringen, göra det skalbart och kunna anpassa oss efter kundernas skiftande behov, så är det en vision vi har, säger Maria Åslin.

Vill effektivisera sina processer

För de företag som vill utveckla sitt företag i Jämtland/Härjedalen eller Västernorrland erbjuder SIMMITT en genomlysning och analys av industriföretaget. Efteråt finns ett brett urval av åtgärder som är anpassade efter varje företags unika möjligheter. Det kan till exempel handla om automation, produktionseffektivisering eller att se över sina flöden.

- Vi håller på att effektivisera våra processer och i fjol införde vi även ett nytt affärssystem. Vi vill gärna få stöd och erfarenheter från de stora drakarna. Som mellanstort företag ser jag att vi kommer att utvecklas av det, säger Maria Åslin.

- Det är jättebra att påbörja dessa tankar för att vara med i utvecklingen och industrins stora omställning som sker nu. Alla industriföretag har olika förutsättningar, men jag upplever en förståelse för att ständig utveckling är en nödvändighet för att inte halka efter och tappa konkurrenskraft. Alla är lika välkomna att ta del av erbjudandet om affärsutveckling och stöttning, vi arbetar nära industrin och möter upp behovet i hela länet, säger Anna Edblad, industriell samordnare i projekt SIMMITT och VD vid Örnsköldsviks industrigrupp.

Mer information om SIMMITT www.rvn.se/simmitt