Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Onlinepresentation: så påverkas Västernorrland av Northvolts etablering i Västerbotten

2021-01-15 10:52

Just nu pågår en av Europas största industrietableringar i Skellefteå. Hur kan vi på bästa sätt ta tillvara den potential som Northvolt skapar i norra Sverige? Vilka samhällseffekter kan vi vänta oss i Västernorrland? Region Västernorrland och WSP bjuder in till en presentation med fokus på hur man på bästa sätt kan ta tillvara den potential som Northvolt skapar.

Vi presenterar den rapport som WSP har tagit fram inom projektet Smart Industri 2.0. Tillsammans får vi kunskap och medvetenhet som gör att vi bättre kan hantera effekterna av denna gigantiska företagsetablering.

Presentation och diskussion kring rapporten sker den 27 januari kl. 13.00–14.30 via Teams. Tipsa gärna kollegor som du tror kommer ha nytta av detta möte. Deltagandet är kostnadsfritt.

Delta i mötet

Regionala effekter i Västernorrland av Northvolts etablering (pdf) 

Välkommen!

Om Northvolt och etableringen i Västerbotten

Northvolts etablering av en av Europas största batterifabriker, Northvolt Ett, i Skellefteå sätter norra Sverige på kartan när det gäller transformationen kring elektrifiering. Som bakgrund till detta uppdrag ligger bland annat Sveriges målsättning att bli världens första fossilfria välfärdsland, samt de globala målen för hållbar utveckling som är uppsatta i Agenda 2030, samt Västernorrlands regionala utvecklingsstrategi och remissutgåvan till Västernorrlands regionala innovationsstrategi för Smart specialisering.

Northvolts mål är att producera högkvalitativa, kostnadseffektiva batterier i en hållbar produktionsprocess med låg miljöpåverkan. När fabriken i Skellefteå är färdigställd kommer Northvolt Ett att tillverka upp till 40 GWh batterikapacitet årligen. Batteristavarna ska användas i fordon och för energilagring och andra industriella ändamål. Den första delen av fabriken förväntas starta produktionen under 2021 och börjar återvinna batterier 2022.

Med denna etablering står Sverige och framförallt norra Sverige inför en unik möjlighet att bygga upp en ny industri som påskyndar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vilket innebär möjligheter att skapa utveckling, tillväxt och nya jobb. Samtidigt som etableringen kan skapa möjligheter kan det även innebära utmaningar. Man räknar med ca 10 000 direkta och indirekta arbetstillfällen vilket är mycket. Den stora utmaningen är varifrån arbetskraften ska komma. Skellefteå kommun med 72 000 invånare har redan problem med omfattande kompetensbrist och den tillgängliga arbetskraften är knapp.