Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Regeringen förstärker tillgänglighet till myndigheter genom servicekontor i Ånge

2021-05-27 14:40

Regeringen har beslutat att Ånge är en av de 28 platser i landet där man kommer öppna nytt servicekontor. Tanken med servicekontoren är att de ska förbättra tillgängligheten till statlig service för invånare och företag i närområdet.

- Att nu invånare och företag i Ånge kommer kunna ta del av statlig service och möta representanter från våra myndigheter ser vi som en bra förstärkning för hela länet. Västernorrland som attraktiv livsmiljö behöver kunna erbjuda både offentlig och kommersiell service, i landsbygden såväl som i städerna, säger Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande, Region Västernorrland.

Vid servicekontoren kan besökare få information och hjälp med ärenden till Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Många kontor kommer också att erbjuda guidning i Arbetsförmedlingens kundtorgstjänster.

Utredning gav förslag

Beslutet bygger på förslag från en utredning som skulle klargöra hur de statliga servicekontoren kan utvecklas. Förslaget var en del av utredningens slutredovisning som lämnades i december 2020 och som har varit ute på remiss under våren.

- Vi ser det som mycket positivt att staten utökar sin närvaro i Ånge och därmed ökar tillgängligheten till stöd och service för kommunens invånare. Tillgång till effektiv service är en förutsättning för att människor ska kunna leva och bo i hela landet och genom detta beslut förbättras villkoren för kommunens tillväxt, säger Erik Lövgren, kommunalråd, Ånge kommun.

I dag finns 116 servicekontor runtom i landet och i uppdraget som Regeringen nu ger till Statens servicecenter innebär det att nya kontor kommer öppnas i två omgångar. I den första omgången ska myndigheten öppna minst 13 kontor och dessa ska huvudsakligen öppna under första halvåret av 2022. Resterande kontorsetableringar och ska ske under 2023. Att bygga ut fler servicekontor är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.