Två händer som håller i ett regnbågsfärgat hjärta

Regnbågsveckan arrangeras för sjätte året i rad

2022-11-18 08:58

För sjätte året i rad arrangerar folkbiblioteken i Västernorrland Regnbågsveckan tillsammans med Regionbiblioteket och andra aktörer i länet. Regnbågsveckan, som startar 19 november, är en manifestation för ett öppet, jämlikt och jämställt Västernorrland och har budskapet om allas lika värde och allas rätt till kultur.

Under veckan kommer biblioteken i länet att fyllas med aktiviteter med HBTQ-tema. Det blir musik, föreläsningar, utställningar, skrivarverkstad, filmvisning, barnteater med mera.

- Genom regnbågsveckan vill vi verka för ett samhälle där alla accepteras på lika villkor med fokus på hbtq+-personers rättigheter. Under veckan visas en bredd av kulturella uttryck med HBTQ+-anknytning och tillsammans sänder vi ut ett budskap om allas lika värde och allas rätt till kultur. Veckans aktiviteter är en del av bibliotekens demokratiska uppdrag och grundar sig i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som gäller alla och alltid, säger Carin Collén, bibliotekskonsulent, Region Västernorrland.

Aktiviteter runt om i Västernorrland

Regnbågsveckan ett samarbete mellan kommunbiblioteken, Örnsköldsviks folkhögskola och Regionbibliotek Västernorrland. Det kommer genomföras en mängd aktiviteter runtom i länet, här presenteras ett urval:

  • Sagostund med ”Bland drakar & dragqueens”. Timrå bibliotek, 19/11, kl. 12.00
  • Författarbesök av Mian Lodalen på Sundsvalls bibliotek den 21/11 kl. 18.00 på Arken biblioteket i Örnsköldsvik den 22/11 kl. 18.00 och på Örnsköldsviks folkhögskola den 23/11.
  • "Man, kvinna och allt däremellan", en föreläsning med Ann-Christine Ruut om transpersoner och vad det innebär att vara människa. Hullsta gård, Sollefteå den 22/11 kl. 18.00.
  • Filmvisning, "Fucking Åmål". För dig mellan 14–20 år. Kramfors Bio, 22/11, kl. 18.00
  • Skaparverkstad med konstnären Oscar Kaleva Karlsson. Härnösands bibliotek, 26/11.
  • Barnteater "Vidare upp!" med Sara Kajsa Lundgren på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik, 26/11, kl. 12.00

De kompletta programmen finns på respektive biblioteks/kommuns webbplats.

Regnbågsveckan i Örnsköldsvik

Regnbågsveckan i Kramfors

Regnbågsveckan i Sundsvall

Regnbågsveckan i Sollefteå

Regnbågsveckan i Timrå

Regnbågsveckan i Härnösand

Hashtag i sociala medier är #regnbågsveckan, #regnbågsveckanvästernorrland

För mer information, kontakta Carin Collén, Regionbibliotek Västernorrland.
E-post: carin.collen@rvn.se
Telefon: 072-2401182 


Tillbaka till toppen