Julia Detlefsam från Hedbergska gymnasiet har hittat till Elite hotell och presenterar sig för hotelldirektör Anna Söderström och hennes kollegor Ulrica Carlsson, Pubchef och Linnea Bouwin, kontorschef.
Julia Detlefsam från Hedbergska gymnasiet har hittat till Elite hotell och presenterar sig för hotelldirektör Anna Söderström och hennes kollegor Ulrica Carlsson, Pubchef och Linnea Bouwin, kontorschef.

Speeddejting för kompetens till besöksnäringen

2022-03-30 16:29

Onsdag den 30 mars anordnades en rekryteringsträff i Sundsvall för besöksnäringsföretag. Ett femtontal företagare från Destination Sundsvall deltog i Stadshuset för att möta potentiella medarbetare. Det är EU-projektet Samverkan för framtidens besöksnäring som tillsammans med Destination Sundsvall och Region Västernorrland anordnar den här rekryteringsträffen.

Projektet har som syfte att hjälpa besöksnäringsföretagen i omställningen efter Corona pandemin och när projektet frågat näringen vilka de största utmaningarna de ser för framtiden stack behovet av ännu fler kompetenta medarbetare ut. Därför anordnas under mars rekryteringsträffar i hela länet mellan arbetsgivare, studerande och arbetssökande med intresse för branschen. Träffarna sker genom speeddejting där kontakter knyts snabbt. Bland de anmälda i Sundsvall finns hotell, caféer, restauranger och upplevelseföretag som söker allt från servitörer, kockar, receptionister till sommarlovsentreprenörer.

Kompetensförsörjningsfrågan är viktig

Dagen startade med en branschdialog för de deltagande företagen där man tillsammans diskuterade hur vi gemensamt kan jobba med kompetensförsörjningsfrågan på kort och lång sikt. Handelskammaren Mittsverige gav även att en mindre föreläsning om framtidens arbetskraft och företagets varumärke. Med den föreläsningen i ryggen var företagen väl påklädda inför mötet med sina potentiella medarbetare.

Ett av de företag som söker arbetskraft inför sommaren är Susanne Molin som driver Gamla affären i Västerå, Söråker.

- Vilket bra arrangemang, vi har redan några intressanta kandidater som jag ska följa upp när jag kommer hem. Det här hjälper verkligen näringen eftersom vi har så stora behov av kompetens och vi har tappat många under pandemin, säger en glad Susanne Molin.

Hjälp att få in en fot

Isabella Nyholm med sina kompisar från Altinska gymnasiet och Restaurang och livsmedelsprogrammet går runt och presenterar sig hos alla utställare. Det är första gången som de deltar i ett sådant här evenemang och tycker det är jättekul och bra initiativ för det hjälper dem att få in en fot på arbetsmarknaden.

- Jättekul arrangemang och jag har pratat med nästan alla utställare men jag skulle helst vilja jobba på Hotell Baltic, Grankotten eller En liten krog om jag fick välja, skrattar Isabella Nyholm.

Projektet Samverkan för framtidens besöksnäring


Tillbaka till toppen