Vy över Sollefteå och Ådalen

Start för Västernorrlands nya litteraturfestival Mittlitt

2022-10-20 12:02

Fredag 21 oktober startar litteraturfestivalen Mittlitt i Sollefteå kommun. Under festivalen kommer flera aktiviteter som handlar om böcker, läsande, skrivande och berättande äga rum.

Festivalen, som arrangeras för första gången, bygger på samarbete mellan Sollefteå kommun, Region Västernorrland och lokala aktörer. Temat för höstens Mittlitt är inland. Med en nyfiken blick riktas ljuset på inlandet som litterär plats i nuet och historien. Festivalen ska vara en mötesplats som bjuder in till samtal mellan författare och läsare för att ge möjlighet att tillsammans fundera över livet och litteraturen i inlandet. 

- Det ska bli väldigt spännande att genomföra litteraturfestivalen Mittlitt. Flera intressanta författare kommer vara på plats och vi hoppas på en varm litteraturfest med många samtal, möten och utrymme för eget skapande, säger Maria Oldenmark, kulturchef, kultur och bildningsverksamheten, Region Västernorrland.

Festivalpubliken får tillfälle att möta såväl etablerade författare som lokala skrivare. Festivalen är öppen för alla och utnyttjar den digitala teknikens möjligheter för att göra arrangemanget mer tillgängligt.  

Rörlig litteraturfestival

Mittlitt är en del av regionens arbete med ”vänkommuner” och festivalen ska kommande år flytta runt i länets alla kommuner.

- Sollefteå kommun är först ut att vara värd för festivalen, vilket passar bra ihop med temat ”inland”. Mittlitt kommer sen årligen att arrangeras runtom i Västernorrland. Tanken med det är dels att festivalen ska komma till nytta för hela regionen, men också att ta vara på potentialen i både städer och landsbygd, säger Maria Oldenmark.

Galakväll inleder festivalen

MittLitt invigs med en galakväll på Hotell Hallstaberget fredag 21 oktober, en helkväll med middag och underhållning där det bjuds på författarsamtal, musik, dans och bubbel. Inbjudna författare:

  • Tove Alsterdal, flerfaldigt prisbelönt författare vars nya deckarserie utspelar sig i hjärtat av Ådalen. Böckerna har blivit hyllade både på hemmaplan och utomlands, rättigheterna är nu sålda för en tv-serie i USA.
  • Ulf Kvensler, framgångsrik manusförfattare som skapat och varit huvudförfattare för serier som Solsidan, Vår tid är nu, Molanders m fl, nu även romanförfattare med thrillern Sarek som utspelar sig i fjällvärlden. Sarek är nominerad till Årets bok 2022.
  • Ella-Maria Nutti, ung samisk debutant som tagit Sveriges bokvärld med storm med sin roman Kaffe med mjölk, om ett knepigt mor-dotterförhållande som kompliceras av mammans sjukdomsbesked. Nominerad till Studieförbundet vuxenskolans författarpris 2022

Under galakvällen förs samtal med Cecilia Dahlbäck (Litteratur Västernorrland) och Mina Widding (Litterärt skrivande, Hola folkhögskola) om inlandets plats i litteraturen, skrivandets villkor, och författandets glädje. 

Hela festivalen äger rum 21 oktober-5 november 2022.

Bild, övre raden från vänster: EllaMaria Nutti, foto: Sofia Runarsdotter, Ulf Kvensler. foto: Thron Ullberg

Nedre raden från vänster: Tove Alsterdal, foto: Annika Marklund, Lina Melander, foto: Tanja Berkö

Program 

Region Västernorrland - Mittlitt programpunkter (rvn.se)


Tillbaka till toppen